Aprajafalva a Várkertben


2012-06-18 07:45:31  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Aprajafalva a Várkertben főképe
Szombat és vasárnap délután benépesült a Várkert árnyas fái alatti terület és egy hatalmas játszóházzá alakult, hiszen a Pápai Játékfesztivál idén is a családokról és a gyermekről szólt. A szervezők idén is gondoltak a kicsikre és a nagyokra egyaránt, s kínáltak tartalmas és színes programokat a négynapos fesztivál idejére. Az utak mentén felállított sátrakban a Kópé Vár, a Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete, valamint a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete játékokkal, különböző kézműves foglalkozásokkal várta az érdeklődőket. A legkisebbek pónilovagolhattak és felülhettek a mini vonatra is, ami a Várkertet járta. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is várták hangszersimogatással a családokat. Természetesen a fesztiválról nem hiányozhattak a régi korokat idéző fa játékok sem. A kalandokra vágyókat Kalandfalva várta, ahol mászófalon és rekesztoronyon mérhették össze ügyességüket a legbátrabbak. A Zenepavilon előtt Ötödik sebesség címmel közlekedési játszótérbe invitálták a kis sofőröket a Pápa Városi Polgárőrség jóvoltából. A budapesti Fabula Sátorbábszínház zenés bábjátéka, bábkészítés és egyéb játékos versenyek kínáltak kikapcsolódást a vasárnap délutáni kánikulai melegben. A Papiliom Podium Társulat látványos zsonglőr bemutatója, valamint az újdonságnak számító Mindent tudni akarok! című játékos tudományos, mókás fizikai játszóház, - ahol a gyerekek a fényképezőgép elődjét, a camera obscurát és buborék tükröt és egyéb, a fizikával kapcsolatos játékot próbálhattak ki - is szórakoztatta az ifjú közönséget.
Gyenes János, a játszóház alkotója elmondta, céljuk a fizika bemutatása, valamint megkedveltetése a gyerekekkel. A fizikai játszóházzal az ország különböző pontjaira jutnak el. Az eszközparkjuk közel 50 darabból áll, amit nagy előszeretettel használnak a kicsik.
A Várkertben ősi kézműves mesterségek is bemutatkoztak, valamint a felnőttek a Gyógyítók falvába is ellátogathattak, ahol praktikus tanácsokat kaphattak az egészséges életmóddal, a természetgyógyászattal és a környezetvédelemmel kapcsolatban.
Horváth Melinda lapunk kérdésre elárulta, Szombathelyről érkeztek a Játékfesztiválra.
- Közel 10 éve mindig eljövünk erre a rendezvényre. Nagyon szeretjük, hiszen az egész család megtalálja a számára legkedvesebb programot. A gyerekek rengeteget játszhatnak. Tegnap este a Múzeumok Éjszakája programon is részt vettünk, jártunk az Esterházy-kastélyban és a Kékfestő Múzeumban is, ma délután pedig jó lenne eljutni még a Várkertfürdőbe - mondta el Horváth Melinda, aki három gyermekével és férjével látogatta meg a programot.
A városunkban állomásozó SAC C-17-es program katonái sem hiányozhattak a rendezvényről, ők ma délután tartottak bemutatót a Bajvívó téren. Litvánia és a Litván Fegyveres Erők, valamint Hollandia és a Holland Fegyveres Erők fényképes és makett bemutatóját tekinthették meg az arra járók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!