Ügyes kezek, élethű apróságok – makett kiállítás a Játékfesztiválon


2012-06-17 22:47:27  | cikk: HuHa  | 


Ügyes kezek, élethű apróságok – makett kiállítás a Játékfesztiválon főképe
Idén is nagy érdeklődés övezte a Játékfesztivál kísérő programjaként megrendezett III. Makett világ című kiállítást és versenyt, s ez nemcsak a látogatók, hanem a kiállítók részéről is elmondható. A Pápai Sámán Makett Klub rendezvénye ezúttal közelebb került a fesztivál „központjához”, hiszen a Petőfi Gimnázium aulájában kaptak helyet a makettesek. Nemcsak a fesztivál fő helyszínéhez való közelség, de a tágas kiállítói tér is javára vált a programnak, a sokszáz apró tárgy lényegesen látványosabb és láthatóbb volt az új helyszínen.
-Tíz klub képviselteti magát az idei rendezvényen, többek között Fótról, Mosonmagyaróvárról, Zalaegerszegről, Körmendről és Kőszegről, de nagyon sok magánszemély is elhozta makettjeit és több gyártó cég is eljött Pápára. Összesen 375 makett látható a kiállítói térben, szemben a tavalyi kétszázas létszámmal – mondta el Kis István, a pápai klub vezetője. A kiállításon közel egyforma számban jelentek meg a repülők és harci járművek, a tárlatot diorámák, polgári járművek, hajók, építmények és egyéb élethű apróságok színes sokasága tette változatossá, de egy kolontári vörösiszapban elmerülő autót is elkészített az egyik makettező a sajtóban megjelent fotó alapján. A makettek között nemzetközi hírű és elismertségű darabokat is bemutattak, a celldömölkiek pedig három C-17-est is megépítettek, melyet aztán Pápa városának adtak át.
-A makett és az eredeti között semmiféle különbség nincs, csupán méretbeli eltérés – utalt Kis István a kiállított tárgyak élethűségére, hozzátéve – rendezvényünkön a legjellemzőbbek a harci eszközök – repülők és járművek – valamint a diorámák. Talán azért, mert az internet segítségével egyre inkább elérhetők a harci technikák leírásai, és egyre több diorámát is készítenek a makettezők a korabeli felvételek alapján.
A diorámák elsősorban egy-egy érdekes kép, film alapján készülnek, a makettező utánajár a részleteknek, milyen járművek, milyen személyek, milyen környezet jelenik meg a kiválasztott témán, aztán elkezdi összegyűjteni az egyes darabokat, megszerzi a pontos festési, összeállítási útmutatókat és - akár évek alatt - összeállítja a kész alkotást.
-Makettet lehet készíteni a dobozban megvásárolható apró alkatrészekből és egyedi tervezés alapján is. Ez utóbbit a profi makettezők alkalmazzák, de a dobozból épített makettekből is lehet ugyanolyan gyönyörű dolgot készíteni feljavításokkal – tudtuk meg a klubvezetőtől. Ő egyébként pápai társaival együtt több makettet is hozott a kiállításra, a harci járművek mellett repülőket, hajókat, építményeket, köztük a tavalyi közönségdíjas Genovai Világítótorony apró mását, ami négy-ezerötszáz téglából készült. A kiállítók között különleges színfoltot képviselt a tapolcai Batsányi János Művelődési Központ makettépítő szakköre. A csoport ugyanis nagyrészt nyugállományú katonákból áll.
-Tagságunk jelentős része azokat az eszközöket építette meg makettben, amivel aktív korában, hivatásos vagy sorkatonaként dolgozott - mesélte Fischer János, szakkörvezető. A kiállított darabok között szerepelt T-55 harckocsi, T-72 harckocsi, Ural 43-20 típusjelű katonai tehergépjármű, de megépítették a laktanyában emlékműként elhelyezett T-34  típusú, második világháborús szovjet harckocsit is.
A kiállítás mellett versenyt is rendeztek a szervezők a makettezők számára négy gyermek, négy ifjúsági és tizenegy felnőtt kategóriában. Ez utóbbi kategóriát a tavalyi kiállítók kérték, hogy a felnőtt makettezők is megmérethessék magukat. A népes mezőnyt a kiállítási anyag csaknem fele alkotta, a makettezők többsége ugyanis szívesen nevezett alkotásával a versenyre. Az értékelési szempontokat Szabó Ákos, az MMC Hungary Makett Klub alelnöke, a zsűri tagja osztotta meg velünk.
-Elsősorban a valósághűségre koncentrálunk, azt pontozzuk, hogy ezt mennyire sikerült megvalósítani. Aztán nézzük az összerakás, összeillesztés, csiszolás, festés, koszolás és koptatás technikáját is. Ez azt is jelenti, hogy a zsűri tagjainak pontosan kell ismernie a vizsgált makett eredetijének jellemzőit, ezért a zsűrizés is kategóriánként történik, és minden zsűritag azt a kategóriát értékeli, amit maga is épít, tehát legjobban ismer – fogalmazott a zsűri tagja, aki a sugárhajtású repülőgépeket vizsgálta. Meglátása szerint, a nevezett alkotások átlagos színvonala nagyon jó volt, az idei versenyek legjobb mezőnyének egyike jött össze Pápán.
 A közel négyszáz makett mellett az apró alkotások másik típusa, a modell is megjelent, méghozzá egy saját építésű, hűtőkocsis kamion formájában. S míg a makettek statikus darabok, tehát nem működnek, a modell működőképes. Tulajdonosa, Écsi Csaba büszkén mutatta meg járművét.
-Ez egy RC modell, ami megvalósulhatott a kamionok iránti szenvedélyemből. Mivel a családom miatt nem lehetek kamionos, hát építettem egyet – mesélte. A fiatalember boltban megvásárolható építőkészletből állította össze a járművet, ami aztán egyedi festéssel és feljavítással lett kész. A pótkocsik építése napok alatt megtörtént, a húzó traktorban azonban hónapok munkája áll. A távirányítóval működő kamion elektronikájában, világításában, hangmoduljában több mint az alap gépek – tudtuk meg Écsi Csabától, miközben üzembe helyezte az eredetire nagyon hasonlító járművet. A kiállítói térben körbejáró kamiont éppoly sokan megcsodálták, mint az asztalokon felvonultatott többszáz makettet, ami idén is érdeklődők százait vonzotta. (A verseny eredményeit hamarosan közöljük.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!