Kalandozások a pápai végvár idejében - Hagyományok falva


2012-06-17 16:32:40  | cikk: mo  | 


Kalandozások a pápai végvár idejében - Hagyományok falva főképe
Játékfesztivál nem múlhat el Hagyományok falva nélkül. A városban működő hagyományőrző egyesületek – köztük az idén 20 esztendős Pápai Huszáregyesület – áldásos munkája révén a nyári fesztivál minden alkalommal bemutatja történelmünk egy szeletét. A célközönség természetesen a fiatalok, hiszen a fiatal generációk nevelése tekintetében különös gondot kell fordítani arra, hogy a gyerekek megismerjék és megértsék magyar hagyományainkat, történelmünket és tisztában legyenek azzal, honnan is származunk mi, magyarok. Erre pedig mi más mutatkozna a legjobb módszernek, ha nem a játékos történelemóra, az interaktív ismeretszerzés: a gyerekek megfoghatják, kipróbálhatják a korabeli eszközöket, testközelből ismerhetik meg a történelmünk egyes fejezeteit. E játékos módszer kiválóan illeszkedik a Játékfesztivál szellemiségébe, ezért kaphatott helyet a Hagyományok falva a fesztivál programjainak sorában évről évre.

Tavaly eleink, az V-X. századi magyarok életmódjából, harcművészetéből, a hétköznapokban használt eszközeikből és fegyvereikből kaptak ízelítőt az érdeklődők. Idén a végvári vitézek világába nyerhetünk bepillantást: megismerhetjük a kor sajátos hangulatát, visszarepülhetünk a történelemben és együtt kalandozhatunk a végvárak vitéz hőseivel. A középkori forgatagban életre kel az 1500-as évek török kori Magyarországának élete, hangulata. Ízelítőt kapunk a korabeli hétköznapokból, a néphagyományok, népszokások felidézésén keresztül megismerhetjük a kor hagyományait. Pápa végvár volt, így rendkívül autentikus a környezet is, ahol a hagyományőrző csapat tábort vert a mai délutánra. A várkerti fák tövében, a (Vár)kastély mellett párbaj-jelenetek, csataimitációk fogadják a járókelőket, és természetesen ki is lehet próbálni a korabeli fegyvereket, melyeket eleink a portyázó törökök ellen vetettek be. 

A programot kiegészítendő a Pápai Lovas Klub látványos lovas bemutatóval készült a Játékfesztiválra. A lovagi torna révén szembesülhetünk a vitézek helytállásával, kitartásával, erkölcsrendjével, hiszen a középkorban oly népszerű esemény a lovagoknak alkalmat adott arra, hogy bizonyítsák rátermettségüket és bajvívásban szerzett tudásukat. A Pápai Lovas Klub bátor vitézei nagy sikert arattak produkciójukkal. Érdemes tehát megnézni a műsort este is, a lovasok 19 órakor újra „összecsapnak” a Bajvívó téren.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!