Immár tizedszer „más, mint a többi” - soha nem látott tömeg a Múzeumok Éjszakáján


2012-06-17 07:24:01  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra, Tóth Ta  | 


Immár tizedszer „más, mint a többi” - soha nem látott tömeg a Múzeumok Éjszakáján főképe
Országszerte közel 300 helyszínen várják a látogatókat az idei Múzeumok Éjszakáján. A programok kora hajnalig tartottak. A legtöbb múzeumba ingyenesen lehetett belépni.
Pápán az Esterházy-kastély kellemes, XVII-XVIII. századi időutazásra invitált mindenkit, ám akit a múlt század jobban érdekelt, az FG Manufaktúra 1932 szakembereinek segítségével valamint az Aranyalma zenekar tagja, Gebri Bernadett zenepedagógus meséi mellett csokoládét is készíthetett. Sötétedés előtt kicsivel életre kelt az Ősök csarnoka is, ahol először a Bartók Béla Zeneiskola és AMI aranyosai, a legkiemelkedőbb teljesítményt elért növendékei adtak koncertet, majd a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttese járt barokk táncokat, végül a Pápai Musical Stúdió zengett éjjeli promenádot a nívós helyszínen.
Közben az 50 éves Kékfestő Múzeumban a nagyobbaknak részeges göbe készült jakuzziban. Németh Gabriella, a múzeum munkatársa kérdésünkre elmondta, a fantázianév echte hungarikum: vörösborral vadított, levágásra készített nősténydisznó fő a bográcsban, csipetkével, gombával és zöldségekkel fűszerezve. A kisebbek megtanulhatták a kékfestés rejtelmeit: szaporán készültek a kékmintás kendők, sálak, terítők, asztaldíszek, volt, aki stafírungnak és volt, aki ajándéknak készítette a díszes kelmét.
A Pápai Református Gyűjteményekben egy régi, jól ismert, csendes barát, az óegyiptomi múmia várta díszes koporsójában a látogatókat.
- Először a Református Kollégiumban voltunk, ahol megnéztük a múmiát, ami nagy élmény volt a legkisebb fiamnak. Most a Kékfestő Múzeumban jártunk, ahol a kicsi készített egy terítőt és egy kendőt, ez is óriási élmény volt a számára. Most átmegyünk a Somogyiba és megnézzük a Retro Játékkiállítást és a kastéllyal zárjuk a napot - mondta Lakat Lászlóné, aki két fiával, Tamással és László Bálinttal már visszatérő éjszakai múzeumlátogatónak számít.
- Már nagyon régen voltam a város múzeumaiban, pedig amíg pici volt a lányom, rendszeresen jártunk. Már megnőtt a lányom, és kiröpült a fészekből, úgy gondoltuk a férjemmel, hogy ma este eljövünk ketten - mondta el érdeklődésünkre Göböl Lászlóné, aki a Kluge-műhelyben most kedves menyének készített egy kenyérkosárba való kétoldalas terítőt.
Tompa Dézinek a Retro Játékkiállításon a társas játékok és Pápa legrégebbi játéka, az egykori „Lovasbolt” éke, a fehér lovacska tetszett a legjobban.
- Voltunk már a kastélyban, ahol kincskeresőn vettünk részt és csokit is készítettünk. Onnan jöttünk a régi játékok kiállítására és eddig mindegyik program nagyon tetszett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!