„A bélyeg felragasztható halhatatlanság”- jubileumi bélyegkiállítás a 60 éves Pápai Bélyeggyűjtő Kör történetéből


2012-06-15 17:18:06  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„A bélyeg felragasztható halhatatlanság”- jubileumi bélyegkiállítás a 60 éves Pápai Bélyeggyűjtő Kör történetéből főképe
A 22. Pápai Játékfesztivál egyik legrangosabb kiállítása, a 60. éves Pápai Bélyeggyűjtő Szakkör jubileumi kiállítása ma délután nyílt meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont emeletén. Az elmúlt évek különlegességeiből nyílt tárlat a Kalandozások a bélyegek világában címet kapta, nem véletlenül.
Az ünnepi megnyitón a JMSZK vezetője úgy fogalmazott, gyorsan változó világunkban kapaszkodót jelenthetnek azok a közösségek, amelyek a helyi kulturális örökség átörökítésében, az identitás erősítésében játszanak fontos szerepet.
- Pápa ebből a szempontból kivételes helyzetben van, hiszen a város egyik legfontosabb értéke, erőforrása az aktívan működő helyi közösségek sora. Közülük is kiemelkedik a Pápai Bélyeggyűjtő Szakkör, amely intézményünk egyik legaktívabb szervezete. Bár tevékenységüknek csak kis része zajlik a nyilvánosság előtt, mégis megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a nagyközönség számára is bemutatkozhatnak. Így például, ahogy mai kiállításuk is tanúskodik róla, minden játékfesztiválnak aktív résztvevői voltak. A szakkör korszakokon átívelő története azt jelképezi, hogy lehet megtartani és továbbépíteni egy közösséget minden nehézség ellenére. Ennek állít emléket az itt látható kiállítás - fogalmazott Baloghné Uracs Marianna.
A jubiláló közösséget dr. Kovács Zoltán is köszöntötte.
- Nekem a kulturális gyarapodást jelentette a bélyeg - mondta beszédében az országgyűlési képviselő, aki egykor maga is aktív bélyeggyűjtő volt, majd hozzátette, a ’70-es években a festmények mellett sportbélyegek, madár-és halmotívumos bélyegeket gyűjtött, és így tanulta meg az azokon szereplő állatok, festmények, események latin nevét.
- A bármit is gyűjtő ember színesebben éli meg napjait. A tudományoknak két nagy csoportja van, a fizika és a bélyeggyűjtés. „A bélyeg felragasztható halhatatlanság” - idézte Márait a politikus, majd a pápai bélyeggyűjtők jelentős munkásságára hívta fel a figyelmet, végül pedig a város kitüntetettjére, a kör „kovászára”, dr. Márczi Dénesre emlékezett.
A város nevében Unger Tamás szólt a közösséghez.
- Stephen King azt mondta: „Csak kevés holmi van, ami hű marad az emberhez. Talán néhány könyv, egy szerencsepénz vagy egy folyton gyarapodó bélyeggyűjtemény.” Azt, hogy a könyvek hűek maradnak az emberhez, én is tudom igazolni, hiszen mindenkinek van olyan könyve, amely a szívéhez nőtt. Szerencsepénzről nem tudok nyilatkozni, mert olyanom nincsen, még eddig nem találtam, viszont bélyeggyűjteményem nekem is van. Természetesen nem profi szinten űzött tevékenységről van szó, hanem inkább a szabadidőben és a szépségéért végzett munkálkodásról - mondta az alpolgármester, majd felelevenítette első bélyegét, amelyen egy szputnyik-űrhajó található.
A városvezető úgy fogalmazott, igaz az a mondás, amit a bélyeggyűjtők mondanak, az számít és az történt meg a történelemben, az a valódi, amit már egyszer bélyegen is kiadtak.
A köszöntőket követően Somogyi Zoltán, a Pápai Bélyeggyűjtő Kör elnöke összefoglalta a kör rövid történetét megalakulásától egészen napjainkig, majd a jubileum alkalmából átadta a dr. Márczi Dénes, a kör egykori elnökének képével ellátott jubileumi korsókat és a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság által készített emlékérmeket a támogatóknak és a kör legrégebbi tagjainak.
A kiállítást Leitold László, a MABEOSZ alelnöke nyitotta meg. Mint mondta, Veszprém megye, és azon belül Pápa, a magyar éremgyűjtés fellegvára.
A tárlaton a különleges bélyegek mellett helyet kapott a Munkácsy Mihály Általános Iskola valamint a Pápai Bélyeggyűjtő Kör két évvel ezelőtt készült közös alkotása, a 4770 darab bélyeg felhasználásával készült Rubik-kocka, a város bélyegből kirakott címere egy külön keretben, valamint az idén májusban, Szlovéniában arany díjjal elismert Somogyi Zoltán balatoni bélyeggyűjteménye. Igazi filatéliai csemegeként megtekinthető a tavaszi országos ifjúsági bélyegkiállítás anyaga 10 tárlóban, továbbá mind a huszonkét Játékfesztivál műsorfüzete, alkalmi bélyeggel és levelezőlappal kiegészítve.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!