A mesélő múlt – a Kékfestő Múzeumba költözött a Győry-gyűjtemény


2012-06-14 21:23:54  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A mesélő múlt – a Kékfestő Múzeumba költözött a Győry-gyűjtemény  főképe
A hagyományoknak megfelelően a 22. Pápai Játékfesztivál is különböző kiállításmegnyitókkal kezdődött. A Hollósy Galériából kiköltöző Győry-gyűjtemény mától, időszaki tárlataival a Kékfestő Múzeumban várja az érdeklődőket.
A mesélő múlt című kiállítás megnyitóján dr. Áldozó Tamás mondott köszöntőt. A polgármester beszédében úgy fogalmazott, az elmúlt hónapokban a pápai kiállítóhelyek életében több változás is történt. A közelmúltban a város fenntartásra átvette, majd újra megnyitotta a nagyközönség előtt a Kékfestő Múzeumot. A vendégek száma újra növekedést mutat, hetente átlagosan hatszázan tekintik meg a múzeum ritka kincseit. Ezzel egy időben, a korábbi években a Hollósy Simon Galériában működő Győry-gyűjtemény átköltöztetése mellett döntött a városvezetés.
- A Hollósy Galériában sok oknál fogva méltatlanul kevesen láthatták azt a gyűjteményt, amelyet mi valamennyien értékesnek tartunk. Azt a gyűjteményt, amely Éva néni áldozatos, sok évtizedes munkájának, szorgalmának köszönhetően állt össze, majd több részletben lett a városé. Úgy hisszük, hogy a Kékfestő Múzeumba illesztett Győry-gyűjtemény be fogja váltani a reményeinket és évente akár tízezren is megnézik anyagát - fogalmazott a polgármester, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki a ma nyíló kiállítás létrejöttében közreműködött.
A ma már a város tulajdonában lévő gyűjtemény létrejötte Győry Endréné Abonyi Éva nyugalmazott pedagógus, valamint férje, Győry Endre és két gyermekük több évtizedes munkájának köszönhető.
Győry Endréné középiskolás korától kezdve különös érdeklődést tanúsított a múlt emlékei iránt. A pápai Ipari Leányiskola (körükben csak cérnaegyetemként emlegetett középiskola) növendékeként kiváló tanárai - Nagy Lászlóné Hatházy Ilona és Kocsisné Pócza Irén néprajzos - révén a népi hímzésekkel ismerkedett meg először. A kezdetben lakásdíszítés tudatos gyűjtőmunkába ment át, melyet 1957-ben a vidék kerámia-anyagának felkutatásával kezdtek meg, amely mind földrajzilag, mind a tárgyi anyagban egyre bővült és megtelt a családi padlás. A padlást is kinövő gyűjtemény 1993-ban Pápa város Győry-gyűjteménye lett. Az egyre csak bővülő kollekció 2011-ben került át a Gróf Esterházy Károly Múzeum raktárába.
- Az az elképzelés, hogy a gyűjtemény anyaga folyamatosan, tematikus időszaki kiállítás formájában a Kékfestő Múzeum épületében került megrendezésre, végre megvalósulni látszik. Magam is úgy látom, hogy a kézműves ipar egy erős, közös szál, melyen keresztül a két intézmény könnyen összefonódhat - fogalmazott köszöntőjében Reidmár Linda múzeumvezető.
A mesélő múlt címet viselő időszaki kiállítás a több ezer darabot felölelő gyűjtemény egy részletét mutatja be. A tárlatot a gyűjteményben is legnagyobb számban előforduló kerámiák és textíliák uralják. A takácsi takácsok által szőtt kelmék mellett a kender, a len szövési technológiái valamint eszközei is szép számban megjelennek. Az egyéb textíliákat, mint több csodálatos, hímzett halottas lepedőt, falvédőt egy fiókos szekrény tárja a látogatók elé. A gyűjtemény ékessége egy szakrális sarok, az imitáció a Biblia és az imakönyvek mellett házi áldással, szenteltvíztartóval, valamint búcsújáróhelyek kegytárgyaival és fakereszttel hirdeti, egy Isten van. A kiállítói tér jobb oldalán a hagyományos népi konyha tárgyai, mint a malac és baba alakú sütőformák, cserépedények, a régi sporhely, a hozzá tartozó háromlábú és a cserépköpülő köszönti a látogatókat. Középen a bortermelés eszközei között Győry Endréné egyik kedvence és büszkesége, az 1903-ból származó boroskancsó, a tapolcafői kocsmának italkimérő ivóedénye kapott helyet. A több különlegességet is felvonultató kiállításban az élesebb szeműek megtalálhatják az utolsó pápai fazekas, Kobzi Gyula két vázáját is, és ízelítőt kaphatnak a pápai és a városlődi keménycserépgyár termékeiből is.
- Elsősorban az elmúlt két évszázad embereinek a hétköznapjairól, a mély hittel, erkölccsel, munkával teli mindennapjairól, kifinomult esztétikai érzékükről tanúskodik - ezekkel a gondolatokkal jellemezte kiállítást Reidmár Linda.
Győry Endréné Abonyi Éva összetett érzésekkel telve vett részt a mai kiállításmegnyitón.
- Velem mindig történnek olyan dolgok, amit sok-sok idővel ezelőtt elképzelek. Még amikor Bódy Irénke gyönyörű anyaga ideköltözött a Kékfestő Múzeumba, a kiállítás kapcsán jöttem segíteni neki vasalni. Akkor Irénke a szavajárásával azt mondta nekem, tudod fiam, milyen gyönyörű lenne a te városlődi anyagod egy falon az én kékfestő munkáim között? Akkor elgondoltam, hogy valóban milyen szép is lenne.
Mint mondta, alig van túl a sokkon, hogy a galériát ki kellett üríteni, hiszen otthonában már kétszer szembesült azzal, hogy csontvázak lettek a polcai, de ugyanezt megérni a galériában, amely húsz év alatt a szíve csücske lett, nem volt könnyű. Most már lecsengett benne az aggodalom és örül a gyűjtemény új helyének, szerinte itt többen meg fogják tekinteni a kiállítást.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!