Több mint ezer gyermekalkotás látható a színház épületében - Megkezdődött a 2012-es Játékfesztivál


2012-06-14 20:16:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Több mint ezer gyermekalkotás látható a színház épületében - Megkezdődött a 2012-es Játékfesztivál főképe
A hagyományokhoz hűen az idei évben is a gyermekalkotások kiállításának megnyitójával kezdődött a Játékfesztivál ma délután. A tárlatnak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ földszinti előtere ad otthont. A több mint ezer alkotás a város és a környék óvodásainak egész éves munkájából állt össze. A megnyitón műsorral közreműködött a Szivárvány Óvoda Lila csoportja.
Becskereki Lászlóné, a Vajda Péter lakótelepi Óvoda vezetője ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe a gyerekek kedves alkotásait, aki mint mondta, minden alkotás egy kincs.
Az óvodavezető hozzátette, a gyerekek által készített művek lehetnek díszítő, az egyes alkalmakhoz kapcsolódó vagy spontán alkotások is. A kreatív óvónők, akik a gyerekek szemét ráirányítják az anyagokra, a formákra, s közben látásmódot is formálnak, észrevetetik a kicsikkel a szépet a környezetükben. A spontán rajzok is lenyűgözőek lehetnek, azok elsősorban élményeket, érzelmeket ábrázolnak. Mi, felnőttek sietősen ránézünk egy-egy rajzra, futva megdicsérjük vagy esetleg megkritizáljuk, és tesszük tovább a dolgunkat. Pedig minden egyes mű több figyelmet érdemel, meghallgatást, mert történet van mögötte - hangsúlyozta Becskereki Lászlóné.
A kiállításmegnyitót követően 3D-s Fesztiválmoziba invitálták a gyerekeket, amelyre rendkívül nagy volt az érdeklődés.
Kocsis Gyula művelődésszervező hírportálunk kérdésére elmondta, közel 115 jegyet adtak el a mai vetítésre, ami elég magas számnak mondható a pápai közönség körében.
- Az idei évben a mozgóképkultúra is megjelent a négy napos fesztivál gazdag kínálatában. A Játékfesztivál programjában korábban még sosem szerepelt 3D-s vetítés. A városban a mozgóképkultúrának erős hagyományai vannak, hiszen filmklubot üzemeltetünk. A JMSZK mozipótló járata június végéig tart, majd nyári szünet következik- tette hozzá Kocsis Gyula.
Az első ízben bemutatkozó Fesztiválmoziban az érdeklődők az űrkutatásról, majd az állatokról nézhettek meg különleges 3D-s szemüvegen keresztül lenyűgöző látványú s térhatású dokumentumfilmet, melyet Gráner József készített.
A 3D Film Kft. ügyvezetője már tíz éve foglalkozik térhatású képek készítésével. Először csak 3D-s fotókat készített, majd beleásta magát mozgóképes technikába.
- A filmek többsége 3D-s kamerával készült, de van olyan is, ami számítógépes animációval lett teljes. Egy 3D-s film úgy készül, ahogy az emberi szem lát. Két képre, egy jobb és egy bal oldalira van szükség, valamint két kamerára - magyarázta Gráner József.
A tudományos ismeretterjesztő filmek 45-50 percesek, melyek igazi élményt nyújtanak a nézőknek.
A Fesztiválmozi holnap 18 órakor Tintin kalandjaival folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!