15. Kártyanaptár-kiállítás


2009-12-14 18:19:45  | cikk: Babos Petra  | 


A kártyanaptárak gyűjtését sokan űzik manapság. Immáron 15. alkalommal szervez kártyanaptár-kiállítást a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár és Fejes Sándor nyugdíjas gyűjtő.

- Idén a Bakonyról, a Balatonról, a húsz éves Játékfesztiválról, a szabadságharc bukásáról valamint az erdélyi fejedelemség megalakulásáról rendeztem tárlatot - mondta Fejes Sándor. 

Meséljen arról, honnan jött az ötlet, hogy kártyanaptárakat gyűjtsön?
- A gyermekeim gyűjtötték ezeket kiskorukban, majd megnőttek és már nem tették el őket. Ki akarták dobni, amikor kaptunk egy ismerőstől is egy nagyobb adagot. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én „viszem” tovább ezt a hobbit.

Kérem, mutassa be gyűjteményét!
- Gyűjteményemet 55 témakörben tematikusan osztottam fel. Ez egy praktikus módja annak, hogy egy bizonyos darabot hamar megtaláljak. Erre nagy szükség volt, mert a közel 15.000 féléből álló gyűjteményt nem lehetne kezelni. 

Milyen jellegű naptárak vannak itt kiállítva?
- Nemcsak naptárakat hoztam el, hanem a különböző témákhoz kapcsolódó anyagokat is, mint például egy-egy újságcikket, érmét és könyvet illetve a tárlókban rövid írásos dokumentum is található.

Melyik a legrégibb naptára?
- Talán a II. világháborús, de az első olyan naptáram, amin a „Pápa” szó is látható, az 1956-os darab.

Van esetleg kedvence?
- Nem tudok kiemelni egyet, mindegyik a kedvencem, mind más.

Melyik a legkülönlegesebb darab a kiállításán?
- Anyagát tekintve vannak műanyag, alumínium, réz, bronz, szövet és persze papír alapú naptárak, de a legextrább a kerámia csempe naptáram. Ezt egy cég adta ki.

Van külföldi naptár a gyűjteményében?
- Természetesen van. A „legtávolabbi” az Kubából való, de van Németországbeli és a volt Szovjetunióból is.


Van lehetősége cserére?
- Pápán nem tudok róla, hogy valaki gyűjtene még, de vannak börzék, ahol tudok cserélni, illetve venni is. Városunkban már sokan tudják, hogy én ezeket gyűjtöm, ezért megkeresnek és nekem adják, ha van valamilyen naptáruk.

A kiállítás 2009.december 14-től 2010. január 16-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!