Holnap megkezdődik az útépítési munka Pápa és Marcaltő között


2012-06-14 16:09:37  | cikk: mo  | 


Holnap megkezdődik az útépítési munka Pápa és Marcaltő között főképe
Egy jelentősen leromlott állapotú, közel 9 kilométeres útszakasz újul meg a következő három hónapban a Pápát Szilsárkánnyal összekötő szakaszon. Az útfelújítás az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében európai uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, mintegy 878 millió forintból valósul meg. A projektindító rendezvényt ma tartották a munkaterületen, a kivitelező holnap kezdi a munkákat. A 83-as számú főúttól a marcaltői hídig 60-as sebességkorlátozó táblák jelzik a rossz minőségű, kátyús, nyomvályús és sok helyütt balesetveszélyes utakat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott KDOP akciótervnek köszönhetően holnaptól útépítő munkások veszik át a területet és legkésőbb szeptemberre már teljesen új útburkolat fogadja az arra a közlekedőket.

A projektnyitó rendezvényen Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében 2012-ben országosan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el. Ebből a közép-dunántúli régióban a 2011-2013-as program keretében közel 200 kilométernyi útfejlesztés valósulhat meg, köztük a Pápa-Szilsárkány közti, mintegy 8,8 kilométeres útszakasz.

A közel 9 kilométeres úton a jelenlegi aszfaltburkolat jelentősen leromlott, teherbírása a forgalmi igényeknek nem felel meg. A szakemberek ezért a munkálatok során útfelújítást, aszfaltburkolat-építést, négy helyen pedig buszöböl építést végeznek el. Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója tájékoztatott, teljes körű felújítás valósul meg: a tervezett munkák között szerepel a burkolat megerősítése két rétegben, a burkolathibák előzetesen történő lokális pályaszerkezet cseréjével, az átkelési szakaszokon a csapadékvíz-elvezetés megoldásával, a szükséges műtárgyfelújításokkal, forgalomtechnikai-és biztonsági elemek kiépítésével.
A megyei igazgató érdeklődésünkre elmondta azt is, Veszprém megyében még közel 50 kilométernyi útszakaszt újítanak fel, köztük Pápa és Devecser között a 8402. számú út kupi szakaszát, ahol mintegy 3 km hosszan kétrétegű burkolatmegerősítési munkálatokat végeznek el. Ez utóbbi munkaterületet két hét múlva adják át a kivitelezőnek.

A sajtótájékoztatón kiderült, az útfelújítások célja elsősorban a környéken élőknek munkát biztosító Pápa, Ihász és Marcaltő megközelíthetőségének, közlekedésének, a külterületi valamint átkelési szakaszok közlekedésminőségének és térségi elérhetőségének javítása, jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételek biztosítása és a területi felzárkóztatás. Dr. Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón arról beszélt, az útfejlesztési projektek súlypontja a megyében eddig a déli területekre, a balatoni térségre, Tapolca, Ajka környékére helyeződött. Most azonban – a kupi-bakonypölöskei szakasz, a Rába-híd és a holnap induló 8,8 km-es útszakasz felújításával – egy észak-déli irányban húzódó, teljes útfejlesztési projekt valósul meg.
- Örömmel tölt el bennünket, hiszen a fejlesztés Pápa és agglomerációjában mintegy 45 ezer embert érint. Biztonságos buszöblöket, településkapukat építenek ki, az út megfelelő lesz a kamionok számára is, hiszen az út hat méteres szélességben épül meg, úgyhogy nagy örömünkre egy jó minőségű úton közlekedhetünk hamarosan – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.
Dr. Kovács Zoltán érdeklődésünkre beszélt arról is, a 83-as számú főút Pápa-Győr közötti szakaszának felújítása tekintetében elmondható, a tanulmánytervek elkészültek, jelenleg a kisajátítással és a nyomvonal biztosításával kapcsolatos eljárások zajlanak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!