Vizsgáztak a fodrásztanulók


2012-06-13 09:33:49  | cikk: HuHa  | 


Vizsgáztak a fodrásztanulók főképe
Pontos hajvágás, precíz festés, fantáziadús, de viselhető frizura és harmonikus összhatás -  többek között ezen szempontok szerint értékelte a vizsgabizottság az Acsády Ignác Szakképző Iskola végzős fodrásztanulóinak munkáját a tegnapi gyakorlati szakmunkásvizsgán. Az intézményben idén tizennégy tanuló végez fodrászként, ők az írásbeli vizsga után tegnap gyakorlati tudásukról adtak számot. A vizsgafeladatokat modelljeiken készítették el, egy feladatot pedig babafejen mutattak be.
-Összesen hét feladatot kellett megoldaniuk a vizsgázóknak: férfi klasszikus frizurát, modern férfi hajvágást, női alaphajvágást és női divatfrizurát, valamint alkalmi jellegű kontyot készítettek, emellett pedig egy hajfestést kellett bemutatniuk és babafejen „marcell” vízhullámot fésültek – sorolta a vizsgafeladatokat Nemes Ferencné vizsgaelnök. A feladatok a fodrász szakma szinte teljes palettáját felvonultatták, a vizsgaelnök szerint a férfi klasszikus frizura elkészítése a legnehezebb a mai diákok számára, hiszen azzal találkoznak legritkábban a gyakorlati helyükön.
-Az értékelési szempontok központilag vannak előírva, ezekre a tanulóknak is oda kell figyelniük és mi is ez alapján vizsgáljuk az elkészült munkákat. A klasszikus frizuráknál az sem mindegy, hogy milyen eszközt használ a vizsgázó és kiemelten figyeljük a vágások pontosságát. A divatfrizuráknál számít a kreativitás és az is, hogy az aktuális trendhez igazodjon a vizsgamunka, no és persze, hogy viselhető legyen frizura – mondta az elnök. Nemes Ferencné szerint az acsádys diákok felkészültek, de a „mumusok” vagyis a klasszikus hajvágások tekintetében még van mit gyakorolniuk.
-Az iskola az alapokat tudja megadni a diákoknak, hiszen ebben a szakmában az eszközök, technikák és az aktuális trendek folyamatosan megújulnak, változnak, ezt pedig egy jó fodrásznak követnie kell, tehát a tanulás itt nem állhat meg – ezt már Stemmerné Gazsó Andrea szaktanár, a végzősök elméleti oktatója mondta. A szakember szerint a helyes vágástechnika a leglényegesebb, de a hajszárítás is kiemelten fontos része a frizura elkészítésének. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy a vendég otthon is el tudja készíteni, tehát a hétköznapokon is hordható legyen.
-Egy frizura akkor jó, ha illik viselője arcformájához, harmonikus összképet eredményez és elégedett vele a vendég – összegezte a szaktanár. A vizsgamunkákat tekintve úgy fogalmazott, kisebb hiányosságokat még lát a frizurákon, de ezek majd a rutin és a gyakorlat megszerzésével eltűnnek.
Míg a legnehezebb feladatnak a klasszikus hajvágások bizonyultak, addig a leglátványosabb munka az alkalmi konty készítése volt. A gyönyörű frizurák fésülésének csak a fantázia és a kézügyesség szabott határt. Készültek copf és fonás alapú kontyok, előkerültek a csillogó díszek, különleges hajtűk és elegáns tüllök. Katona Martina piros pillangókkal díszített, ívekbe hajlított tincseket varázsolt modellje fejére.
-Vízszintes irányban kétfelé választottam a modellem haját, gumival rögzítettem a copfokat aztán hajtincsekre osztottam őket és a kezemmel formáztam ívekre. Ezeket rögzítettem, végül pedig a pillangódíszeket szúrtam bele – mesélte a kontykészítés folyamatát. Martina szerint a klasszikus frizurák voltak a legnehezebbek, mivel ezek vágása nagyon szigorú és különleges precizitást igényel. A diáklány egyébként úgy fogalmazott, a vizsgára nagyon sokat kellett készülni, hetente több napot is gyakorlással töltött.
A végzős fodrásztanulók előtt egyébként még egy megmérettetés áll, szóbeli vizsgájuk pénteken lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!