Játék mindörökké – Pápai Játékfesztivál 2012.


2012-06-11 19:16:54  | cikk: mo  | 


Játék mindörökké – Pápai Játékfesztivál 2012. főképe
60 szórakoztató, játékos és interaktív program négy napon át, 15 helyszínen – ezt kínálja az idei Játékfesztivál. Az 1991 óta rendszeresen, minden évben megrendezett fesztivál tavaly a jól bevált programok mellett új elemeket is kínált a kikapcsolódni vágyóknak mind a helyszíneket, mind a programokat illetően. Az új kezdeményezések jól vizsgáztak az elmúlt évben, így az idei program a tavalyihoz hasonló kulisszák között zajlik majd – hangzott el a 22. Pápai Játékfesztivál kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ intézményvezető-helyettese elmondta, a fesztivál alapkoncepciója ugyanaz mint kezdetben volt: értékes kikapcsolódás, interaktív játék minden korosztály számára. Az intézményvezető-helyettes hozzátette, a négynapos rendezvény számos kiállítással várja a látogatókat: lesz jubileumi bélyegkiállítás, tárlat nyílik óvodások alkotásaiból, versenyre és kiállításra várja az érdeklődőket a Sámán Makett Klub és kiemelt figyelem irányul a '70-'80-as évek játékaira a Somogyi Galériában. A Játékfesztiválon mindig nagy szerepet kapnak a sportprogramok és a legkülönfélébb versenyek. Most is lesz főzőverseny, horgászverseny, sportos és családi vetélkedők. Ez utóbbira még mindig várják a jelentkezőket. A vasárnapi családi vetélkedőn négyfős csapatok versenyeznek egymással értékes édességcsomagokért – derült ki a sajtótájékoztatón.
Dr. Baloghné Uracs Marianna kiemelte, a rendezvényen nagy hangsúlyt kapnak a gyermekprogramok. A gyerekeket idén is várja Aprajafalva, ahol a közlekedési játszótértől kezdve a fizika csodáin át, egészen a kézműves foglalkozásokig és a mutatványos játszóházig, a legkülönfélébb lehetőségek közül választhatnak.
Újdonság a Játékfesztiválon, hogy az ügyes kezű érdeklődők segítségével, a Mi világunk program keretében elkészül egy ún. fesztiválalkotás és újszerű programelem a csütörtöki 3D-s filmbemutató is – emelte ki az intézményvezető-helyettes.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a rendezvény programjainak összeállításánál különös figyelmet fordítottak a fiatalok igényeire. Az egyik közösségi oldalon szavazásra bocsájtották a pénteki nyitókoncert fellépőjének kiválasztását. A szavazás eredményeképpen június 15-én, pénteken, a megnyitó után a Punanny Massif zenekarnak tapsolhat a közönség. Dr. Baloghné Uracs Marianna hangsúlyozta azt is, a megnyitóünnepség a Pápai Fúvósok Egyesülete térzenéje után fesztiválmenettel kezdődik, a menet a Bajvívó térről indul, majd a Szabadtéri színpadon a Dumaszínház művészei, Dombóvári István és Kormos Anett várják a résztvevőket. A hétvégi Játékfesztivált dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitja meg. Az intézményvezető-helyettes hozzátette, szombat este az egyik tehetségkutató műsorból ismert Strokes ütőegyüttes és az Appril Projekt modern tánc együttes várja a látogatókat, míg vasárnap a zárókoncerten a Beatrice rajongói énekelhetik a népszerű slágereket.

A Játékfesztivál 21 éve kiemelt programja a szombati Miniolimpia. A sporttalálkozón rendszerint Pápa külföldi testvérvárosai vesznek részt, ezúttal Losonc, Leinefelde, Kovászna és Kampen képviseltetik magukat a rendezvényen – jelentette ki Feketéné Földi Judit. A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője elmondta azt is, a tavaly első ízben megrendezett Kistérségi nap sikerén felbuzdulva idén is lesz főzőverseny – melyre még mindig várják a jelentkezőket – és bemutatkoznak a vidéki amatőr művészeti csoportok is.

A sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás közölte, a változatos programkínálatot felvonultató fesztivál összköltsége 13 millió forint, melyhez – jelen helyzet szerint – 3 millió forint érkezik be a területhasználatból, illetve a támogatóktól. Jelentős összeggel, mintegy 1 millió forinttal járult hozzá a rendezvény sikeréhez a Szerencsejáték Zrt. A polgármester hangsúlyozta azt is, a rendezvény minden korosztály számára kínál programokat, a szervezők gondoltak a legkisebbekre, a fiatalokra és az idősebb korosztályra is. A hétvége egyébként több más izgalmas eseményt is tartogat. Szombaton lesz a Múzeumok éjszakája, június 16-a lévén ezen a napon tartják Pápa Város Napját és néhány egyházi programon is részt vehetnek az érdeklődők.
Áldozó Tamás tájékoztatott arról is, hogy a Győry-gyűjtemény anyagából összeállt tárlat a Kékfestő Múzeumban kapott helyet, itt várja a látogatókat mind a Játékfesztivál, mind pedig a Múzeumok éjszakája keretében. A polgármester a gyűjtemény átköltöztetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, a Győry-gyűjteményt méltatlanul kevesen, évente csupán kb. 100 látogató tekintette meg. A Kékfestő Múzeumban kialakított igényes környezettől azt várják, hogy a múzeum mintegy 20 ezer látogatója közül többen megtekintik a nem mindennapi néprajzi kiállítást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!