Nincs könnyű dolga a pedagógusnak a kábítószert fogyasztó diák felismerésében


2012-06-08 18:38:41  | cikk: HuHa  | 


Nincs könnyű dolga a pedagógusnak a kábítószert fogyasztó diák felismerésében főképe
Marihuána és származékai, dizájner drogok, extasy és speed – ezek a legjellemzőbb kábítószer fajták, melyeket a fiatalok fogyasztanak – derült ki abból a tegnap délutáni előadásból, melyet a Pápai Rendőrkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tartottak középiskolás pedagógusoknak.
-Az előadást a türrös tanárok kezdeményezték, ők kerestek meg bennünket, hogy segítsünk abban, miként ismerhetik fel, ha egy diák kábítószert fogyaszt és mondjuk el, mit kell tenniük ilyen esetben – mondta a program előtt Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A rendőrök nemcsak a drogfogyasztás jeleiről tájékoztatták az előadáson résztvevő harminc pedagógust, hanem átfogó képet adtak a megyei és helyi droghelyzetről. Császárné Elek Veronika alezredes arról szólt, hogy a pápai kapitányság milyen drogprevenciós – megelőzési – tevékenységet végez az illetékességi terület oktatási intézményeiben. Mint mondta, már az általános iskolák negyedik osztályosainak tartanak drogprevenciós előadást, melyeken még nem a kábítószerek, hanem a legális drogok – az alkohol, a dohányzás és a mértéktelen koffeinfogyasztás – veszélyeiről beszélnek a gyerekeknek. Az alezredes arra buzdította a tanárokat, hogy kérjék iskoláikban a megelőzési előadás tartását, hiszen a középiskolás korosztály kiemelten veszélyeztetett a drogok tekintetében.  
Szegedi Zoltán rendőr főhadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén jellemző kábítószer fajtákról, az életkori megoszlásról és a kábítószerrel való visszaélés bűncselekmények nyomozásáról szólt előadásában. Mint mondta, az illetékességi terület meglehetősen fertőzött a kábítószer fogyasztás szempontjából, és ugyan nem rosszabb a helyzet a környező nagyvárosoknál, de a probléma jelen van és foglalkozni kell vele. A főhadnagy példaként említette a pápai rendőrök múlt évi sikeres akcióját, melynek során száz terheltet vontak eljárás alá kábítószer fogyasztás és terjesztés alapos gyanújával. Az akció óta a szakértői vélemények megérkeztek, a gyanú beigazolódott, vagyis a talált anyagok kábítószernek minősültek. A Pápai Rendőrkapitányság több mint száz személy ellen folytat büntetőeljárást, főként kábítószer fogyasztás és kábítószer terjesztés bűncselekmények gyanúja miatt. Az ügyben érintett fiatalok nagy része azóta elterelésen vett részt, és a remények szerint, belátják a drogfogyasztás hátrányait és káros hatásait. Velük szemben a nyomozást megszüntetik, a kábítószer terjesztőkkel szemben azonban vádemelési javaslatot nyújt be a kapitányság a városi ügyészséghez. Ők akár 2-8 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.
-Általánosságban elmondható, hogy a 16-25 év közötti korosztály a legfertőzöttebb, ők azok, akik nem tartják veszélyesnek a kábítószereket, nem ismerik fel a veszélyt, annak ellenére, hogy számos prevenciós programot tartunk számukra. A tapasztalat az, hogy rendkívül sok kábítószert fogyasztanak a különböző szórakozóhelyeken. Nem igaz az az állítás, hogy a kábítószert a diákok nem tudják megfizetni, hiszen bizonyos esetekben a kábítószer olcsóbb, mint az alkohol, romboló hatása viszont sokkal jelentősebb.
Szegedi Zoltán kiemelte, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítése nem könnyű, sokszor hosszú ideig tartó adatgyűjtés és nyomozás előz meg egy-egy akciót, hiszen a cél elsősorban nem az, hogy a fogyasztókat kerítsék kézre, hanem, hogy a terjesztőket elfogják. A pedagógusok kérdésére, miszerint, melyek a legveszélyesebb szórakozóhelyek Pápán a drog megjelenése szempontjából, a főhadnagy konkrét helyeket nem nevezett meg, de úgy fogalmazott, mindenütt felbukkanhat a kábítószer kisebb nagyobb mennyiségben és a fiatalok bárhol beleszaladhatnak a kínálásba.
A kábítószer fogyasztást illetően a szakértők szerint nagyon magas – akár nyolc-tízezerszeres is lehet – a látencia, vagyis azoknak az eseteknek a száma, amelyekre nem derül fény – ezt az ijesztő számadatot már Futtató Norbert rendőr őrnagy mondta előadásában. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési osztályának vezetője elismerte, a pedagógusoknak nincs könnyű dolguk a felismerésben.
-A kábítószer fogyasztásra utaló jelenségeket tárgyi eszközökre, magatartásbeli változásokra, pszichés változásokra és a megjelenéssel kapcsolatos változásokra csoportosítjuk. A pedagógusoknak azért van nehéz dolguk, mert egy serdülő gyermek reakciói, változásai sok esetben egybeesnek azokkal a jelekkel, amik kábítószer fogyasztásra utalhatnak – fogalmazott, hozzátéve – az, aki folyamatában látja a fiatal mindennapjait és azt veszi észre, hogy éles törés következett be a gyerek életében és még a jelek közül is felfedez néhányat, akkor már gyanakodhat arra, hogy valamilyen szerhasználat áll a háttérben.
A tárgyi eszközöket – fóliadarabkák, növényi maradványok, tabletták, különböző csomagküldési jegyzékek – főként a szülők vehetik észre. A pedagógusoknak az tűnhet fel, ha a fiatal magatartása hirtelen megváltozik, új barátok bukkannak fel az életében, megjelenik az agresszivitás vagy éppen a visszahúzódás a viselkedésében, a tanulmányi eredménye jelentősen leromlik, elalszik az órákon vagy éppen kimarad az iskolából.
-A pszichés jelenségek közül megemlíthetünk valamilyen betegség feltűnését, például az álmatlanságot vagy a depressziót. Ezeket a jeleket nehéz felismerni, hiszen a serdülőkorban komoly változáson mennek keresztül a gyerekek, de ha ezeket a tüneteket együtt látjuk és ez eddig nem volt jellemző, akkor azért lehet már gyanakodni – mondta. A rendőr őrnagy arra is kitért, hogy nemcsak a felismerésben, hanem a tennivalók terén is nehéz dolguk van a pedagógusoknak, hiszen nem kötelességük feljelentést tenni. Ugyanakkor a rájuk vonatkozó törvények előírásai szerint mindent meg kell tenniük a gyermekek fejlődésének veszélyeztetése elhárítása érdekében.
-Mi azt javasoljuk, hogy gyanú esetén a pedagógus elsősorban az intézmény vezetőjének jelezze a problémát. Az intézmény vezetője, mint az iskola képviselője segítő szakembereket vonhat be, bevonhatja a szülőket is a probléma észlelésébe és szólhat a rendőrségnek is, de az elsődleges talán az, hogy a segítőt értesítse. A gyanús eseteket nagyon körbe kell járni, bizalmi kapcsolatot kell kialakítani a gyermekkel, hogy kideríthessék, valóban szerhasználatról van-e szó, vagy csak fáradékony, netán a családi körülményeiben történt olyan változás, amire így reagál. Természetesen, ha a fiatal veszélyezteti társait, netán a kábítószer terjesztés gyanúja merül fel, a rendőrség felé kell terelni az ügyet.
Futtató Norbert azt is elmondta, Veszprém megye a rendőrségi aktivitás és a prevenciós munka eredményeként az országos adatokat tekintve a középmezőny előnyösebb felén van, a legutóbbi időknek pedig nem a „klasszikus” kábítószer a legnagyobb veszélye, hanem az úgynevezett dizájner drogok, az új típusú pszichoaktív drogok megjelenése. Egy részük ugyan most tiltólistára került, de ezeknek az április elseje előtti beszerzése még teljesen legális volt. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén egyébként éves átlagban 150-200 kábítószeres bűncselekménnyel van dolguk a rendőröknek – derült ki az előadásból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!