Bővül a csapadékvíz-elvezető csatornahálózat


2012-06-07 23:25:00  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Bővül a csapadékvíz-elvezető csatornahálózat főképe
Közel két kilométer csapadékvíz-csatorna épül meg a következő hónapokban Pápán. Az új szakasz a Somlai utca – Munkás utca közötti városrész csapadékvíz-elvezetését oldja meg, ezzel közel negyven hektár terület vízelvezetését segíti, ami pedig tizenkétezer ember lakókörnyezetének megóvását eredményezi. A közel 119 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás projektnyitó rendezvényét ma délelőtt tartották a Városházán.
-Pápa városának élete mindig is összefüggött a vízzel. Múlt év végén például egy másik típusú vízről a gyógyvízről beszéltünk egy fejlesztés kapcsán, most pedig a csapadékvízről lesz szó, a most kezdődő projektnek köszönhetően – kezdte köszöntőjét Unger Tamás a rendezvényen. Az alpolgármester kiemelte, az ivóvíz- és a szennyvízhálózat tekintetében 100 százalékos kiépítettséggel rendelkezik a város, a csapadékvíz-elvezető hálózatról azonban ez nem mondható el, a mai nap azonban jelentős előrelépést jelent ezen a területen.
-Az elmúlt évek csapadékos időszakai és a város bővülése olyan problémákat vetett fel ezen a téren, aminek megoldása nem sokat várathat magára – utalt beszédében a fejlesztés indokoltságára, hozzátéve, 2006-ban a város kidolgozott egy koncepciót a csapadékvíz-elvezetésre a település bel- és külterületére vonatkozóan. A belvárosban és a lakótelepeken, a Szabó Ervin és az Erkel utcák környékén zárt rendszerű elvezetés épült ki, ezek azonban ma már nem képesek elszállítani a nagy csapadékok vizét, ezért kiöntések keletkeznek. A probléma megoldására több fejlesztést is végrehajtott az önkormányzat az elmúlt években, a most kiépítendő szakasz pedig a nyugati városrész csapadékvíz terhelését enyhíti majd.
-Az önkormányzat támogatásra pályázott a beruházáshoz. A KDRFÜ és az NFÜ százmillió forintot bocsátott a város rendelkezésére a projekt megvalósításához, a beruházás teljes költsége közel 119 millió forint, a különbözetet a város vállalja. A Támogatási Szerződést 2011. május 25-én írtuk alá, a munkák befejezésének határideje pedig ez év július 31-e – ismertette az alpolgármester. A projekt részleteit Molnár István városfejlesztési osztályvezető mutatta be a megjelenteknek. Mint mondta, a Munkás utca mentén megépítendő csapadékvíz-elvezető tehermentesíti az Erkel utcai főgyűjtőt, amely már nem tudja elvezetni a Somlai út, a Csóka és az egész Alsóváros csapadékvizét.
-Az új szakasz 1880 m hosszú lesz, 640 m hosszan zárt rendszerű, 80 cm átmérőjű betoncsőből épül meg a csapadékvíz-csatorna, 1240 m hosszban pedig nyílt árok készül a külterületi részen. A csatorna a Mezőlaki Séd patakba fog betorkollni. A betorkollásnál befogadót kell építeni, ez kövezett patakmeder kialakítását jelenti 10 m hosszban. A megépülő csapadékvíz-csatorna szakasz az Erkel utcától indul – ott megcsapolja a főgyűjtőt - és a Munkás utca mentén, a Jedlik Ányos utcáig zárt rendszerben vezeti el a vizet, onnan pedig nyílt árokban viszi tovább a patakba – tájékoztatott az osztályvezető. A projekt során megépül 1972 m3 új földárok, a 640 m hosszú betoncsőhöz keresztezések készülnek, víznyelőket alakítanak ki, 23 tisztítóaknát is építenek, és a projekt tartalmazza a burkolat helyreállítási munkáit is.
-A beruházás legnagyobb nehézségét a Munkás utcai „domb” átvágása és a keresztező közművek jelentik, hiszen gáz-gerincvezetéket, szennyvíz-vezetékeket, telefon kábeleket keresztez az új csapadékvíz-elvezető szakasz – mondta el Molnár István.
A projektnyitó rendezvény végén a megjelentek megtekintették a beruházás helyszínét, ahol várhatóan jövő héten kezdődnek meg a munkák. A kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta, az építkezés szakaszos és átmeneti forgalomkorlátozással jár majd, de mindent megtesznek azért, hogy az itt élőknek minél kevesebb problémát okozzon a csapadékvíz-elvezető kiépítése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!