Hende Csaba volt a Pápai Polgári Kör vendége


2012-06-07 21:14:55  | cikk: Tóth Tamara  | 


Hende Csaba volt a Pápai Polgári Kör vendége főképe
Hende Csaba honvédelmi miniszter volt ma az idén jubiláló Pápai Polgári Kör vendége. A népes közönség már 10 éve képezi szerves részét a város életének.
Hende Csaba 1998 és 2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkárként, majd 2005-ig az Orbán Viktor által életre hívott polgári körök koordinátoraként tevékenykedett. Mint mondta, a 2002 és 2005 közötti évek nagyon intenzív része volt az életének, rengeteget utazott és rengeteg találkozót, eseményt szervezett.
- Több mint tizenegyezer polgári kör működött abban az időben az országban, és a bejelentett taglétszám meghaladta a 163 ezer főt. A polgári körök az évek során kissé átalakultak. Jórészük integrálódott a Fideszbe és ez volt az a folyamat, amelynek keretében a kis létszámú ifjúsági szervezet széles taglétszámmal bíró, mélyen beágyazott nagy néppárttá vált. Sok helyen azonban annyira jó közösségi szellem és élet alakult ki, mint például Pápán, hogy változatlanul összejönnek, találkoznak, és ugyanúgy piknikeznek. A Pápai Polgári Kör tábláját minden alkalommal ott láttam a csíksomlyói búcsún és mindig nagyon örültem nekik - fogalmazott a politikus.
A konzervatív tömegmozgalom 2002-2006 között volt politikai aktivitásának csúcspontján. Szerepük mára több városban a helyi, közéleti-kulturális rendezvények szervezésére korlátozódott - véli Hende Csaba.
- Kölcsey szavait ellopva, abban látom egy mai polgári kör feladatait, hogy az hasson, alkosson és gyarapítson - összegezte gondolatait a második Orbán-kormány óta honvédelmi miniszterként tevékenykedő szakember.
Hende Csaba kérdésünkre elmondta, békeidőben a honvédelmi miniszter a béke fölött őrködik.
- A Magyar Honvédség törvényben és alkotmányban rögzített feladata az, hogy folyamatos készenléttel, kiképzéssel, felkészüléssel vegye elejét annak, hogy a békén kívül bármi más egyáltalán elképzelhető legyen a térségünkben. Természetesen nem vagyunk egyedül, hiszen a NATO tagjaként erős szövetségre támaszkodhatunk. Azt kell, hogy mondjam, hazánk olyan fokú katonai biztonságban van, amely az elmúlt ezer évben nagyon ritkán vagy soha nem volt jellemző.
A honvédelmi miniszter a katonák képzettségét, felkészültségét világszínvonalúnak tartja. Egy NATO felmérés alapján angol nyelvtudás tekintetében tisztjeink meghaladják az olasz hadsereg átlagát, s ez figyelemreméltó a katonai vezető szerint. A technikát illetően sajnos nem túl sok pozitívum mondható el. Hende Csaba úgy látja, mivel a haditechnikai eszközeink döntő része még a Varsói Szerződés idejéből valók, ezek a huszonegyedik század második évtizedében igencsak elavultnak számítanak, és az előttünk álló tíz évben döntő mértékben végképp elavulva, kiesnek a rendszerből. Ez azt jelenti, hogy a haderő fejlesztése, anyagi-technikai alapjainak az újjáépítése a következő évek hatalmas kihívása és feladata lesz - tudtuk meg a minisztertől.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!