Játékos programok a közlekedésbiztonság jegyében a katolikus iskolában


2012-06-07 20:57:16  | cikk: HuHa  | 


Játékos programok a közlekedésbiztonság jegyében a katolikus iskolában főképe
Rendőrautó, elektromos kismotor, KRESZ-teszt és közlekedésbiztonsági előadás – ez várta tegnap délelőtt a Szent István Római Katolikus Általános Iskola alsó tagozatosait az iskolában. Az iskola rendőre program keretében megszervezett „Közlekedésbiztonsági nap” az idei tanév munkáját zárta le az intézményben.
-Az iskola rendőre program részeként szeptemberben a rendőrök – kiegészülve a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel – az oktatási intézmények előtti zebráknál biztosítanak fokozott rendőri jelenlétet, a tanév során pedig az iskolarendőrök közlekedésbiztonsági előadásokat tartanak az alsó tagozatosoknak és igény esetén a felsősöknek is. Az iskolák e program keretében kérhetnek drogprevenciós és bűnmegelőzési felvilágosító előadást is diákjaik számára, sőt az iskola rendőre az, akihez közvetlenül fordulhatnak bármilyen rendőrségi hatáskörbe tartozó problémával az intézmények – sorolta Császárné Elek Veronika rendőr alezredes az évek óta tartó program elemeit.
– A Szent István Római Katolikus Általános Iskolával nagyon jó kapcsolatot tudtam kialakítani – mondta el érdeklődésünkre Kozmáné Pőcze Zsuzsanna rendőr zászlós, aki bűnmegelőzési járőrként dolgozik, és emellett látja el az iskolarendőri feladatokat. –Az első osztályosoknak már szeptember elején tartottam foglalkozást a közlekedésbiztonságról, hiszen a legfontosabbnak azt tartom, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a közlekedés szabályaival, hogy ha majd önállóan is közlekednek, tudják, miként vannak biztonságban gyalogosan és kerékpárral. Ezt követően minden osztálynak - életkorhoz igazodó szinten – közlekedési és bűnmegelőzési foglalkozást tartottam, melyen kitértem a szabálysértési kategóriába tartozó vagyon elleni cselekményekre, a drogfogyasztásra és az internet veszélyeire.
A tegnap délelőtti program ennek az egy éves munkának a lezárását jelentette. A „Közlekedésbiztonsági nap” egyébként a Pápai Rendőrség illetékességi területén működő kistelepüléseken már bejáratott program, a városi iskolákban azonban most kezdik megteremteni hagyományát.
-Négy helyszínt alakítottunk ki, az osztályok forgószínpad szerűen járják végig ezeket és mindenütt más feladattal találkoznak – mondta el Császárné Elek Veronika, kiemelt megelőzési főelőadó. Az egyik helyszínen a Pápa Városi Polgárőrség KRESZ pályát alakított ki, s a gyerekek a közlekedési tábláknak megfelelően hajtottak végig rajta az elektromos motorokkal. A mobil KRESZ park a megyei polgárőr szövetség tulajdonában van, ezekben a hetekben pedig a pápai polgárőröknél „teljesít szolgálatot” – így több településre és iskolába is elviszik. A mobil pálya segítségével a gyerekek gyakorlatban is rögzítik a helyes közlekedés szabályait és megismerkednek a legfontosabb közlekedési táblákkal.
-A másik helyszínen – ugyancsak az iskola udvarán – rendőrautó és csapatszolgálati eszközbemutatót tartunk a kisdiákoknak. A gyerekek beülhetnek a rendőrautóba, felpróbálhatják a sisakokat és golyóálló mellényeket, kipróbálhatják a pajzsot és a bilincselési technikákat – tudtuk meg az alezredestől. Az iskola épületében Kozmáné Pőcze Zsuzsanna vezetésével a legkisebbek közlekedéssel kapcsolatos rajzokat készítettek és színeztek, a harmadik és negyedik osztályosok pedig KRESZ totót töltöttek ki. A rendőr zászlós szerint, volt értelme a közlekedésbiztonsági előadásoknak, hiszen a totón jó eredmények születtek. Ezt erősítette meg Császárné Elek Veronika is, aki közlekedésbiztonsági előadást tartott a gyerekeknek. Mint mondta, a katolikus iskola rendőre nagyon jó munkát végzett, az interaktív foglalkozáson a kisdiákok a közlekedés szabályainak ismeretéről tettek tanúságot. Tompa Melinda 4. osztályos kislány társaival együtt lelkesen járta végig a különböző helyszíneket.
-A polgárőröknél elektromos motorokkal mehettünk végig a pályán, Gábor bácsi megmutatta a rendőrautót, Vera nénivel a közlekedésről beszélgettünk, Zsuzsa néninél pedig KRESZ totót töltöttünk ki – mesélte. Melindának legjobban a rendőrautó és eszközbemutató tetszett, de azt is tudja, hogy a közlekedésbiztonsági előadásra is oda kell figyelni.
-Azért, hogy ha majd felnőttek leszünk, és egyedül közlekedünk, tudjuk a szabályokat – mondta.
Nemcsak a gyerekek, a pedagógusok is örömmel fogadták a rendőrségi napot. Ballóné Antal Edina ifjúságvédelmi felelős elmondta, az intézményben hagyomány, hogy a tanév végén meghívják a rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat egy bemutatóra, hogy a gyerekek megismerkedjenek munkájukkal és minél többet halljanak a biztonságról.
-Iskolánk teljes alsó tagozata részt vesz a programon, így közel kétszáz gyermek van itt. Fontosnak tartjuk, hogy már a kisgyermekek is ismerjék a főbb közlekedési szabályokat és biztonságosan tudjanak közlekedni akár gyalogosan, akár kerékpárral. Emellett szintén fontos, hogy halljanak a kábítószerek, az alkohol és a dohányzás veszélyeiről, így a mai napon a negyedik osztályosok e témában hallgattak meg egy előadást – fogalmazott.
Közlekedésbiztonsági napot egyébként hat oktatási intézményben tart az idei tanév végén a Pápai Rendőrkapitányság, a pápateszéri és a Szent István iskolában tartott program után Nemesgörzsönybe, Ugodra és Adásztevelre mennek még a tanév utolsó hetében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!