Kiemelkedő siker a Refiben


2012-06-07 20:49:40  | cikk: Tóth Tamara  | 


Kiemelkedő siker a Refiben főképe
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (továbbiakban: OKTV) immár kilenc évtizede a legjelentősebb országos szintű megmérettetés a középiskolások számára. A 2011/2012-es tanévet átölelő, háromfordulós versenyen a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulója, a 11. b osztályos Böröczky Dezső történelem tantárgyból 3568 diák közül lett a második. A versenyre Pál Judit készítette fel.
Az OKTV dobogós helyezettjei, mintegy 111 diák, június 1-jén, dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkártól vehették át díjaikat a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.
Az első fordulót minden diák a saját iskolájában írta meg, és 75 százalékos eredmény felett lehetett továbbküldeni a feladatlapot, melyben a történelem kezdeteitől egészen a Rákóczi-szabadságharc végéig szerepeltek rövid kérdések. A második forduló négy esszét tartalmazott, felölelve a 476-tól 1789-ig terjedő időszakot. Az esszék megírására két óra állt a diákok rendelkezésére. A harmadik fordulóba már csak a hatvan legjobb versenyző küldhette be pályamunkáját. A három megadott téma közül a pápai versenyző az Udvari élet a 14 – 17. századi Magyarországon tárgykört választotta.
- Én az udvari életet választottam, azon belül is Nagy Lajos király kúriai reformjáról írtam. A pályamunkám az Írószervek és bíróságok Nagy Lajos udvarában címet kapta. A dolgozatom harminc oldal lett, plusz a mellékletek és a 25 tételes forrásjegyzék. Maximum pontszámot kaptam rá a bizottságtól, így a második helyen jutottam be a döntőbe - mondta el kérdésünkre Böröczky Dezső.
A döntőbe már csak a legjobb harminc diák jutott tovább. A döntő első részében az 1711-1914-ig tartó időszak történelmi eseményeiből összeállított szóbeli tételek közül húztak a versenyzők. Böröczky Dezső még csak 11. osztályos, a gimnáziumban pedig történelemórán 1870 körül tartottak a tananyagban, így előre kellett tanulnia a versenyre. Mint mondta, a gimnáziumi tankönyv mellett egy sokkal részletesebb, hatkötetes tankönyvet is megtanult a versenyre.
- Én a Cassandra-levelet húztam. A Cassandra-levél Kossuth Lajosnak Deák Ferenchez írott levele, amellyel az 1848-49 -es forradalom és szabadságharc leverése óta emigrációban élő Kossuth az 1867-ben megszületett kiegyezésről mond elutasító véleményt. Ennek segítségével kellett beszélnem a kiegyezésről és az alternatíváiról, érvelni a különböző álláspontok mellett. Utána egy másik bizottság előtt kellett megvédenem a pályamunkámat.
A bizottság tagjai országos hírű történészek és gimnáziumi tankönyvírók voltak. Elnöke dr. Hermann Róbert hadtörténész, az 1848-49-es szabadságharc kutatója. A tagok között szerepelt dr. Draskóczy István a középkori gazdaság- és társadalomtörténet kutatója, ifjabb Bertényi Iván történész, Oborni Teréz, Erdély történetének kutatója és más neves történészek. A tankönyvírók közül Száray Miklós, Szász Erzsébet és városunk szülötte, Herber Attila is helyet kapott a bizottságban.
Az ifjú versenyzőnek, saját megfogalmazása szerint, nem volt nehéz egyik feladat sem, mert élvezte a felkészülést.
- A szóbeli forduló számomra viszonylag könnyű volt. A pályamunka is csak azért volt nehezebb, mert későn kezdtem el írni és a határidő miatt már az utolsó napokban volt olyan is, hogy csak két órát aludtam, hogy be tudjam fejezni, de az eredménynek nagyon örülök.
A céltudatos fiatalember jövőre matematikából kívánja megmérni magát ugyanezen a versenyen, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen szeretne továbbtanulni közgazdásznak.
Böröczky Dezső a történelem mellett kiemelkedően jól teljesít matematikából, földrajzból és irodalomból, emellett kitűnő tanuló. Mint mondta, mindegyikben van olyan, amit kevésbé szeret, és van olyan, ami különösen érdekli. Földrajzból a geopolitika és a gazdaságtan, történelemből pedig az 1848/49-es szabadságharc a kedvence.
Felkészítő tanára, Pál Judit kilencedikes kora óta tanítja a rendkívüli adottságokkal rendelkező fiatalt. Mint mondta, Dezsőről korán kiderült, hogy érdemes vele külön is foglalkozni.
- Nagyon különleges fiú, minden tanár álma. Érdeklődő, motivált, akinek a mindennapjaihoz szervesen hozzátartozik az olvasás. Valójában az én feladatom a szakirodalom ajánlása és a megszerzett ismeretek rendszerezése volt, gyakorlás az éppen aktuális fordulóra - fogalmazott Pál Judit.
A tanárnő kérdésünkre elmondta, az első forduló időpontja: 2011. november 7-e volt. A felkészítés során itt még elegendő volt a középiskolai tananyag, mivel az összeállítók rövid válaszokat igénylő kérdéseket tettek fel a diákoknak. A második forduló első részének időpontja: 2012. január 30-a volt, a pályamunkát 2012. február 22-ig kellett elkészíteni. A második szűrőnél már inkább gondolkodtató feladatokat, esszéket kaptak a versenyzők, melyre Pál Judit rendszeresen délutáni különórákon készítette fel Dezsőt. Hangsúlyozta, itt már a középiskolai tudás nem volt elegendő. A harmadik forduló, azaz a döntő időpontja: 2012. április 17-e volt.
- A pályamunkát viszonylag rövid idő alatt készítette el a tanítványom, és dr. Draskóczy István történész így írt bírálatában a dolgozatáról:
„A szerző zavarba ejtően nagy és témáját tekintve nehéz olvasmánynak tekinthető szakirodalmat dolgozott fel. Jogtörténeti összefoglalók mellett igen fontos újabb és régebbi történészi szakmunkákat vett kezébe.”
- Ahogy Dezső is mondta, Nagy Lajos udvarának, illetve az udvari élet egy vonatkozásának bemutatására vállalkozott. Írhatott volna a lovagi kultúráról, életmódról, ő azonban a nehezebb, a középkori kormányzathoz kötődő központi hivatalszervezetnek, a kancelláriák és bíróságok működésének részletes bemutatását választotta. Komoly munka volt és nagyon büszke vagyok a tanítványomra.
Böröczky Dezső 3568 diák közül lett a második. Ez tiszteletet parancsoló eredmény több szempontból is. A versenyt összesen 27 tantárgyból hirdették meg. Angolból, biológiából valamint matematikából indultak a legtöbben, viszont ott több kategória volt. Tiszteletet parancsoló azért, mert városunkat egyedül képviselte a nívós megmérettetésen és tiszteletet parancsoló azért is, mert itt egyetlen kategóriában, páratlan tudásával 3566 diákot tudott megelőzni a 17 éves tehetség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!