Megrongálták a padokat a Várkertben


2012-06-07 20:31:28  | cikk: Tóth Tamara  | 


Megrongálták a padokat a Várkertben főképe
Alig egy hónapja számolt be portálunk a Korona utca-Zárda utca körforgalmában álló Szent Korona Emlékmű megrongálásáról, az értelmetlen vandalizmus újabb példáját láthattuk: a hétvégén két padot is megrongáltak a Várkertben. A rongálás szó nem elég kifejező, ugyanis szó szerint kitépték azokat a földből. Valószínűleg zavart valakit, hogy a pad nem elégé mobil, ezért feltépte azt… Rögtön kettőt is. A Városgondnokság tudomást szerezve a civilizálatlan viselkedésről, azonnal értesítette a rendőrséget. Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás.
Buics Lajos, a Városgondnokság kommunális csoportvezetője kérdésükre elmondta, a padok renoválása a mai nap folyamán fejeződött be, és egy új, talán biztosabb technológiával kerültek vissza a helyükre az ülőbútorok. A vasalt aljzat térbeton borítást kapott, melybe talpcsavarokat erősítettek a Városgondnokság szakemberei. Ezt a technikát használták a Zenepavilon esetében is, melyet szintén a közelmúltban rongáltak meg elvadult kezek.
A Várkerti padok gyakran esnek vandalizmus áldozatául - tudtuk meg Buics Lajostól, aki elmondta, ismeretlen tettesek a paddeszkákat rendszeresen lerugdalják, majd szétszórják a Várkertben. Egy várkerti pad ma több mint 70 ezer forintba kerül. A javítási munkák pedig megközelítették egy új pad árát, ugyanis közel 50 ezer forintba került a renoválás.
A Várkert sokat megélt, sokat látott padjait három évvel ezelőtt cseréltette ki a városvezetés. A mintegy két és fél millió forintba kerülő csere során 18 padot szedtek fel, majd szállíttattak el, s ugyanennyit helyeztek el a munkát végző Park-Team Kft. dolgozói.
2005 és 2007 között négy ütemben közel 50 millió forintot költött a város a Várkert rehabilitációjára. Az Állami Erdészeti Szolgálat 2005-ben készítette el a Várkert Közjóléti Fejlesztési Tervét, a munkák a mai napig e dokumentum alapján folynak. 2005 óta - egyebek mellett - bozót- és cserjeirtás, fakivágás és fatelepítés, játszószerek és murvás utak építése, szökőkút-felújítás, sövénytelepítés, a téglakerítés felújítása, hídépítés, térkő burkolat építése történt a Várkertben. A terület hagyományosan néhány városi nagyrendezvény helyszíne, így a kutyakiállítás, a Játékfesztivál és a Pegazus Parádé is otthonra lelt az évszázados fák között.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!