Imre István, az Év Pápai Tűzoltója


2012-06-06 20:37:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. április 24-én Szent György Napját, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012. május 04-én Szent Flórián Napját ünnepli. E két jeles ünnep alkalmából a társszervezetek közös ünnepséget tartottak a Veszprém Megyei Önkormányzat Szent István termében még május elején. Az ünnepi állománygyűlés kitüntetések és jutalmak átadásával zárult.
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója emléktárgyat adományozott Bereczki Péter tű. főtörzsőrmesternek, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjének.
A Pápa és Környéke 105 Közhasznú Alapítvány képviseletében Horváth Sándor tű. főhadnagy, a közalapítvány kuratóriumi tagja, elismeréseket adott át a kiemelkedő teljesítmény elismeréseként:
Schvetz Sándor tű. törzsőrmesternek, a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjének, Németh Péter tű. főtörzsőrmesternek, a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjének és Adorján János tű. törzsőrmesternek, a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltójának.
Németh Tamás tűzoltó ezredes szolgálati feladatai kiemelkedő teljesítéséért 2012. május 4-i hatállyal, soron kívül előléptette Bene Pétert, Gülch Ádámot és Nagy Lászlót tű. törzsőrmesterré.
A hagyományoknak megfelelően minden évben Szent Flórián Napja alkalmából adományozza Pápa Város Önkormányzata az Év Pápai Tűzoltója kitüntető címet. A 2011-es évben nyújtott áldozatos munkája és kiemelkedő teljesítménye alapján Pápa Város Önkormányzata a 2012-es Év Pápai Tűzoltója címet Imre István tűzoltó főtörzsőrmesternek adományozta, az elismerést dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere adta át.
Imre István tűzoltó főtörzsőrmester jelenlegi munkája előtt szintén egy egyenruhás szervnél, a honvédségnél dolgozott, ahonnan leépítés miatt küldték el. Utána három évig egy cégnél volt, ami saját megfogalmazása szerint „nem jött be neki annyira”, így 1998-ban jelentkezett tűzoltónak.
Mint mondta, a munkahelyváltás célja mellett vonzó volt számára a segítségnyújtás is. Mentősnek vagy tűzoltónak lenni, a komoly felelősséggel járó hivatás mellett egy nemes gesztus is - vallja a kitüntetett.
- Egyszerű beosztott tűzoltó vagyok, én vagyok az, aki kivonul, ha hívják, és eloltja a tüzet, menti a sérülteket, mikor mit hoz az élet. Nagyon szeretem ezt csinálni. Volt szerencsém egy évig parancsnoki beosztásban is ténykedni, de amit most csinálok, jobb. Nem kevesebb a fizikai munka, de kevesebb papírmunkával jár.
Imre István jól emlékszik az első tűzesetére. Amikor még 1998-ban bekerült a pápai tűzoltósághoz, más volt az alapkiképzés. Rögtön a harmadik szolgálati napján viharos este volt és hajnalban egy lakóháztűzhöz riasztották a tűzoltókat, amely villámcsapás miatt gyulladt ki. De az elmúlt évek is több emlékezetes esetet tartogattak a tűzoltónak. Egy példa a sok közül:
- Egyszer egy személyautó tűzhöz riasztottak bennünket, de amikor kiértünk a helyszínre, nem az várt minket, mint amire egy ilyen bejelentésből következtetni szoktunk: egy gázpalackokkal megrakott kisteherautó égett. A tulajdonosok már elbújtak, mert tudták, hogy robbanni fog, de mi nem tudtuk, mert nem láttuk, csak a vezetékeket követve vettük észre. Baleset is volt olyan, ami emlékezetes maradt - mesélte a tűzoltó.
Imre István hangsúlyozta, nem csak a lakosságnak segítenek, amikor kivonulnak, hanem egymásnak is. Ha kívülről lazábbnak is látszik a légkör, ott kint minden megváltozik. A régi bútordarabnak számító tűzoltó 1994 óta él boldog házasságban feleségével, akivel 17 éves fiukat nevelik.
A kitüntetés híre rendkívül meglepte a szerény tűzoltót. Mit mondta, ez a cím nem mindig arról szól, hogy valaki olyan kiemelkedő tettet vitt véghez, amit más nem, hiszen nem Budapesten élünk, ahol minden tűzoltónak naponta három életet kell megmentenie.
- A parancsnokaim és kollégáim javaslatára kaptam ezt a kitüntetést, ezúton is köszönöm nekik - fogalmazott Imre István.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!