Önképző színjátszó kör alakult a Türr István Gimnázium kollégiumában


2012-06-05 19:47:59  | cikk: Tóth Tamara  | 


Színjátszó kör alakult két diák kezdeményezésével és vezetésével a Türr István Gimnázium kollégiumában. Az ötletgazdák Péntek Róbert és Tóth Márk 9. osztályos tanulók voltak.
- A kezdő inspirációt egy kamaraelőadás, A gyáva adta, ugyanis mindketten Tarczy-bérletesek vagyunk, amelybe öt előadás tartozik. Először csak az Arany János Tehetséggondozó Program 9. osztályosai részére szervezett Pécsi Művészeti Fesztiválra való felkészülés volt az indok, de a felsőbb évesek nem akartak kimaradni, mivel nagyon érdekesnek és izgalmasnak találták, így hát elkezdtünk próbálni a kollégiumi vezetők jóváhagyása után - mondta el érdeklődésünkre Tóth Márk.
A próbákon improvizációs, szituációs játékok, valamint mozgásgyakorlatok szerepelnek, de zenés asszociációk is gyakran előfordulnak. A két fiúnak, bár nem szakképzett drámatanárok, minden alapjuk megvan egy színjátszó csoport vezetésére, hiszen mindketten évek óta oszlopos tagjai a Szeleburdiák városi színjátszó csoportnak.
- Kezdetben kicsit mindenki megszeppenve állt a feladatokhoz, de egyre ügyesebb és összehangoltabb lett a csapat, teljesen jól oldják meg a helyzeteket. Mondok egy szélsőséges szituációt, legutóbb például egy dobogó szívet kellett eljátszaniuk, és ez nagyon érdekes volt. Ilyenkor mindig adunk különböző instrukciókat a feladat megoldásához, mint például legyen egy flakon a jelenet középpontjában, tehát a köré építsék az egész jelenetet.
A Kollégiumi Diákszínjátszó Kör csoportja jelenleg 10 fővel működik és minden hétfőn a foglalkozások után próbál. Bárki jelentkezhet tagságukba, nincs külön felvételi követelmény. A kör tervei közt egy vagy két színpadi darab bemutatása is szerepel. Ötletek a bemutatkozásra bőven vannak és már el is kezdték írni, de még csak az alapoknál tartanak - tudtuk meg Tóth Márktól.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!