Lantművészet a Ferences templomban


2012-06-03 21:05:55  | cikk: mo  | 


Lantművészet a Ferences templomban főképe
Lantzene töltötte meg a Ferences templom épületét ma este. A közelmúltban indult koncertsorozat keretében ezúttal Szabó István lantművész biztosított lehetőséget az értékes kikapcsolódásra. A pápai származású művész 18 évet élt városunkban, s később pályája során számos alkalommal tért vissza különböző fellépések apropóján.
Mai koncertje alkalmával két hangszeren szólaltatott meg barokk és reneszánsz dallamokat. A koboz egy középkori lantfajta, a reneszánsz lant pedig a koboznak egy továbbfejlesztett változata, amelyen rendszerint templomi zenét, reneszánsz dallamokat játszik az előadóművész – derült ki a koncerten.
- Sokan csodálkoznak, hogy kerül a lant és a koboz a templomba. Pedig a reneszánsz korban rendkívül gyakori volt, hogy egyházi személyiségek híres lantosokat foglalkoztattak, akik a templomi zenét is szolgáltatták. Sok helyen nem volt orgona, de másutt az orgonával együtt is játszottak – fogalmazott Szabó István.
Szabó István neves lantosok műveit hozta el a koncertre, főleg templomi zenét szólaltatott meg a húrokon, ezenkívül olyan énekekkel szórakoztatta a zenekedvelőket, amelyek többnyire templomban vagy a magánájtatosságokban hangzottak el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!