Gyülekezetekben él az egyház, a társadalom egyik legfontosabb szövete


2012-06-02 19:38:34  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Gyülekezetekben él az egyház, a társadalom egyik legfontosabb szövete főképe
400 éves a Pápai Református Egyházmegye. A jubileumi év központi rendezvényeinek sorában ma Tapolcafőn ünnepeltek a reformátusok. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten a századik zsoltár szavait hallotta az ünneplő gyülekezet, mely hálaadás volt az elmúlt négyszáz esztendőért, valamint a következő évszázadokra való előretekintésről szólt.
1612. június 20-án, Körmenden alakult meg a Dunántúli Egyházkerület és rá pár héttel megszerveződött a Pápai Egyházmegye, mint első egyházmegye a Dunántúlon. A megalakulásától fogva óriási területet magába záró egyházmegye régen is jelentős szerepet játszott a Dunántúl életében, s ez így van ma is. Az elmúlt négyszáz évet egy igével jellemezte az ünnepi istentiszteleten szolgáló Lentulai Attila esperes: „A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szent Lélek által.”
- Tudjuk, hogy ez a drága kincs törékeny cserépedényben van, hogy Pál apostolt idézzem, de hála Istennek, ezt a törékeny cserépedényben lévő négyszáz évet a mi népünk megőrizte és ez a kincsőrzés adott neki tartást, erőt, és legfőképp jövőbelátást, amit kívánok a ma élő és az utánunk jövő nemzedéknek is - fogalmazott a győrszabadhegyi lelkipásztor.
Az istentiszteletet követően jubileumi közgyűlés kezdődött. Az ünnepi közgyűlésen részt vett Köntös László egyházkerületi főjegyző, Kuti Géza, a Veszprémi Egyházmegye esperese, Szabó András, a Pozsonyi Egyházmegye esperese, Szakál Péter, az Őrségi Egyházmegye esperese, Mátyás Lajos nyugalmazott esperes, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Pálffy István és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő valamint dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere is. Az ünnepi jubileumi közgyűlés egy előadással kezdődött. Albert András tápszentmiklósi református lelkipásztor Gróf Bethlen Miklós a Dunántúli protestánsok politikai védelmében betöltött szerepéről tartott előadást az 1671-1681 közötti időszak vonatkozásában.
Az előadás után köszöntések hangzottak el. A jubileum alkalmából dr. Steinbach József püspök és dr. Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, a Zsinat világi elnöke az elmúlt négy évszázad tanulságainak levonására hívta fel a figyelmet, majd Szabó András, a Pozsonyi Egyházmegye esperese szólt az egybegyűltekhez, aki beszédében felelevenítette a küzdelmeket. Kihangsúlyozta, nem sikerült az elmúlt évszázadokban sem a németnek, sem a keleti testvérnek megakadályozni azt, hogy az élet kihajtson, és gyümölcsöt hozzon a Duna másik partján is. Polgárdi Sándor a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye nevében köszöntötte a jubiláló reformátusokat. Az evangélikus esperes arra hívta fel a figyelmet, egyház ott van, ahol az evangéliumot tisztán és igazán hirdetik, a szentségeket helyesen szolgálják ki. Az élő és ható beszéd, Isten igéje az idők felett ható üzenet, melyre a ma emberének is elengedhetetlenül szüksége van.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, nem is akármilyen négyszáz esztendőt tud maga mögött a Pápai Református Egyházmegye.
- Gyülekezetekben él az egyház, amely a társadalom egyik legfontosabb szövete, és amely nagyon sok kérdésre ad választ és sok tekintetben segíti az arra rászorulókat. Láthatjuk, szükség is volt rá az elmúlt időszakban. De nemcsak ezeket a feladatokat teljesíti az egyházmegye, a kerület és az egyház, hanem itt van, Pápán székhelyileg a Dunántúli Református Egyházkerület Kollégiuma, a Gyűjtemények és a Teológiai Akadémia is, ami szintén tágítja, bővíti a horizontot - fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd további jó munkát kívánt a jelenlévőknek a hitélet területén, a gyülekezetekben, a gyűjteményekben, a teológiában és a gimnáziumban is.
Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere úgy fogalmazott, a reformátusok egy hitét megvalló közösség, amely újjászületik minden istentiszteleten, minden gyülekezeti alkalmon és minden elmondott imában.
- Az elmúlt négyszáz év több generáció ideje, és vészterhes időkben gazdag volt. Lerombolták falvainkat, városainkat a törökök, németek, kurucok, labancok, oroszok. Felégették településeinket, de ezek a falvak, városok újból felépültek kőből. Felépültek kőből és imából, gyülekezeti alkalmakból és istentiszteletekből. Felépültek és gazdagok lettek. A mi városunk is ezt az utat járta be, református közösségétől gazdag ajándékokat kapott. Először is kapta annak az ajándékát, hogy mintát látott maga előtt büszkeségből, tartásból és kitartásból, és kapta azt az ajándékot, hogy városunkat a művelődés, a kultúra és a korszerű oktatás egyik magyarországi hajlékaként tartják számon ma is - mondta a polgármester.
Végül Nagy Lajos egyházközségi gondnok családi őseit idézte meg beszédében.
A jubileumi rendezvény kapcsán Apostol Pál lelkipásztor üzenetet hagyott a jövőnek, és egy időkapszulát helyezett el az ünnepi közgyűlés zárásaként a tapolcafői templom falában. 2012-ben 54 gyülekezetben 42 lelkipásztor szolgálja 18209 református vallású híveit a Pápai Református Egyházmegye területén, Soprontól Öcsig.
Az ünnepség 14 órakor Mátyás Lajos kiállításának megnyitójával folytatódott. A lelkipásztor akvarellekben örökítette meg az istentiszteleteket. A nap a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája javára Varnus Xavér koncertjével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!