„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!”- Városi Pedagógus Napi ünnepség


2012-06-01 19:28:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!”- Városi Pedagógus Napi ünnepség főképe
A Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában köszöntötte idén Pápa Város Önkormányzata a tanintézmények oktató-nevelő munkájának képviselőit s rajtuk keresztül településünk pedagógus társadalmát.
Pontosan 60 éve, eltérő korokon és eltérő ideológiákon át, ünnepi köszöntők tisztelgő szavai szállnak Magyarországon a pedagógusok felé méltatva hivatásuk rangját, társadalmi hasznosságukat, jeléül annak, hogy a pedagóguspálya és a közoktatás, vagy napjainkban a köznevelés a társadalom figyelmének középpontjában áll.
Az Erkel Ferenc Ének- Zenei Általános iskola színes műsorát követően Unger Tamás köszöntötte a jelenlévő pedagógusokat. Az alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta, az évszázadok során sokat változtak az elvárások, a szokások, a módszerek a pedagógiában, egy valami azonban a szüntelen változásban állandó maradt: a tanító, a tanárember, a pedagógus személye. Éppen ezért nem véletlen, hogy sohasem az oktatás rendszerét, hanem tanárainkat, a tanító embert őrizzük emlékezetünkben.
- Bárhogy is közelítjük meg a pedagógusok szerepét, egy biztos: tevékenységük a legkülönbözőbb igények szolgálatában áll, hiszen sosem lehet öncélú. A pedagógusok vállalják hivatásuk szerint, hogy nemzedékről nemzedékre megtanítanak bennünket írni, olvasni, számolni, egyáltalán gondolkodni. Hozzásegítenek bennünket az emberi eszmélés első pillanataitól kezdve ahhoz, hogy képesek legyünk az életet értelemmel megtölteni, hogy a dolgokat ne csak elszenvedjük, de a dolgoknak alkotó, közreműködő részesei is lehessünk - fogalmazott, majd hozzátette - mindezek miatt továbbra is kiemelten fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk közös nemzeti oktatásunk fennmaradásáról, fejlődéséről.
Az elmúlt években a város fejlesztéseinek középpontjában a közoktatást érintő fejlesztések álltak, óvodák, általános iskolák, középiskolák újultak meg közel 2 milliárd forint értékben - mutatott rá az alpolgármester.
A Városi Pedagógus Nap a Pedagógus szolgálati emlékérmek kiosztásával zárult. A díjakat dr. Áldozó Tamás polgármester adta át. Kitüntetésben részesült Goda Istvánné, Marosi Imréné, Papné Pákozdi Anna, Bakó Ildikó, Némethné Gulyás Judit, Bánhidiné Bolla Zsuzsanna, Matyasovszky Albertné, Takácsné Piszker Éva, Horváth Andrásné, Juhász Lajos, Agócsné Varga Zsuzsanna, Hári Jánosné, Padosné Fazekas Mária, Drabant András, Éhártné Varga Zsuzsanna és Nagyné Tóth Judit.
A tanári hivatás összetettségét, fontosságát Kassák Lajos gondolatati találóan kifejezik: „Sokszor éreztem milyen múló, milyen sajnálatosan meg nem örökíthető alkotás a tanár életműve. Sokszor éreztem, hogy milyen soha el nem múló alkotás ez az életmű, hiszen tanítványok százai visznek magukkal a világba az életműből egy-egy töredéket, és élnek, és maguk is tovább hatnak egy olyan eszme jegyében, mely ismeri a dolgok belső rendjének az igazság megismerésének egyetlen útját, mely mind oda torkollik, amit jobb szó híján Szépségnek nevezhetnénk.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!