Legyen ön is demokrata! - Vágó István a Petőfi Asztaltársaságban


2012-05-31 20:44:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Legyen ön is demokrata! - Vágó István a Petőfi Asztaltársaságban főképe
A népszerű televíziós személyiséget és kvíz műsorvezetőt, Vágó Istvánt köszöntötte a Petőfi Asztaltársaság ma esti vendégeként. Az összejövetel a Legyen ön is demokrata! címet kapta, utalva a népszerű televíziós játékra valamint a mai politikai helyzetre is.
Műveltségi játékmester-képző iskola a régi rendszerben sem létezett és ma se nagyon talál ilyet az ember. Fele sem igaz, Álljunk meg egy szóra!, Van benne valami, Kerékbár, Mindent vagy semmit, A Nagy Tudáspróba, Az Ország Tesztje, Nekünk 80, Legyen Ön is milliomos!, Pókerarc, Párbaj, átVágó. Nincs ma olyan ember Magyarországon, aki legalább egyet ne ismerne a fent említett műveltségi játékok közül. Vágó István neve olyan szinten vált eggyé a műveltség szóval, mint a humor szavunk Hofi Géza nevével.
Vágó István azonban soha nem akart televíziós műsorvezető lenni, ám a ’70-es évek derekán jelentkezett a Riporter kerestetik műsorba, amelynek az első tizenkét helyezettje automatikusan bekerült Vitray Tamás riporterstúdiójába.
- Vitray Tamás annak idején úgy tanított, hogy tulajdonképpen játszatta az ott lévőket és ott a játék elsősorban még műveltségi játék volt. Valószínűleg úgy gondolta, hogy az akkor éppen gazdátlanul maradt Barkóba műsor vezetői székét felajánlja annak, aki mondjuk többé-kevésbé a műveltségéről tett tanulságot és engem választott. Én nem akartam vetélkedős műsorvezető lenni, azért jelentkeztem riporternek, mert inkább valami közéleti vagy külpolitikai területre szerettem volna elhelyezkedni, de belecsöppentem a vetélkedőbe és ottmaradtam - mondta.
Vágó István eredetileg gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető, de ezt a szakmát sosem gyakorolta. Kiválóan beszél angolul, németül, franciául, spanyolul, interjúképesen olaszul és portugálul, de megérteti magát oroszul, lengyelül és svédül is. Írni tud arabul, törökül és hindiül, foglalkozik a finn, a kínai és a japán nyelvvel is. Saját bevallása szerint nyelvész lett volna és a mai napig mániákus cédulázó, csak már az okostelefonjába ír, ami azt jelenti, hogy ha hall valami érdekes szót, gyorsan felírja magának, utána bemegy egy könyvtárba és utánanéz, esetleg ír belőle egy dolgozatot. Ma is tele van a telefonja „cédulákkal”.
A műveltség definíciója szerinte koronként és nagyon gyorsan változik.
- Hogy kit tekintünk műveltnek ma? Emlékszem, hogy annak idején, amikor én kezdtem, például egy operás kérdés abszolút hozzátartozott a játékhoz, ma már egy Verdi Aidás kérdés nehéz kérdésnek bizonyul. Úgy tűnik, az operás kérdések kikerültek az általános műveltségből, de bejött helyette sok minden más, a gasztronómia, a rock zene, az internet és a velejárói. Nincs ezzel baj. Nekem van egy speciális meghatározásom a művelt emberre. Művelt embernek tekintem én azt, aki a lehető legtöbb kisközösségben, a lehető legtöbb témában konstruktívan részt tud venni a legtöbb kérdésben. A lehető legtöbb kisközösség? Lehetnek sportolók, építészek, művészek. Tehát ha valaki részt tud venni egy ilyen beszélgetésben kreatív módon, az művelt embernek minősül.
Úgy látja, a dráma nélkülözhetetlen eleme a mai vetélkedős játékoknak. Mint mondta, valaminek folynia kell, ha korszerűek vagyunk, vér folyik vagy valami arra utaló jel illetve folyhat még az izzadság is, de valaminek történnie kell.
- A ’70-es, ’80-as években a művelt, nagyon felkészült embereknek volt presztízsük. A nézők azt szerették látni, ha egy okos ember nyert sokat vagy nem olyan sokat. Az a sejtésem, hogy a mai néző inkább azt szereti érezni, hogy ő okosabb, mint az, aki ott bent ül. Ebből azért nagyon sok minden következik. A nagykereskedelmi televíziók inkább az extrovertált, de nem túlságosan felkészült embereket preferálják, amit én sajnálok, de tudomásul veszek.
A mai kereskedelmi csatornák híradóit gyalázatosnak minősítette, hiszen azok Kékfény-adások lettek. De, meglátása szerint, nem azért, mert tudatos népbutítás zajlik, úgy látja, sokkal inkább szakmai népbutítás van.
- Nézik, hogy ki, mi iránt érdeklődik, nézik, hogy a híradóban mely híreket nézik végig és ezért úgy döntenek a szerkesztők, hogy olyan híreket adnak le, amelyben a gyilkolás, baleset és a dráma kap szerepet.
Vágó István a politikában is tett egy kalandozást. Véleményét sosem rejtette véka alá, így ateista meggyőződését sem hallgatta el, valamint köztudott, hogy Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót támogatja.
- Ami a politikát illeti, nekem olyan nagyon sok veszteni valóm már nincs. Én őszintén elmondom a dolgokról a véleményemet, amit gondolok. Nem vagyok optimista, ami a magyar viszonyokat illeti. Minden demokratának össze kell fognia, hogy a magyarországi eseményeket demokratikus mederben tartsuk. Én tudomásul veszem a kétharmadot, de azért megkérdezem, hogy a kétharmadból hogyan lett háromharmad? Én azt látom, hogy a kétharmad, amire hivatkoznak, minden területen háromharmad lett. Ez nekem furcsa és sajnálom, hogy így alakult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!