Egy diszkó-baleset következményei


2012-05-31 18:58:34  | cikk: Tóth Tamara  | 


Egy diszkó-baleset következményei  főképe
Megrendítő látványban volt része ma délután a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola székhelyintézménye diákjainak, ugyanis az iskola udvarán a mentők, tűzoltók, rendőrök katasztrófavédelmi gyakorlaton mutattak be egy végzetes diszkó-baleset. A szimulált autós ütközés során élőben is láthatták a diákok, milyen következményekkel járhat a felelőtlenség.
- A következmény lehet az, hogy a rendőrség megállítja őket, megbünteti őket és elveszi a sofőr jogosítványát vagy lehet az is, hogy balesetet szenvednek, és akkor jön rá az ember, hogy egy perc alatt megváltozhat az élete. Megváltozik, ami később már nem fordítható vissza. Amit a reklámban látunk, hogy a nyíl mindig másra mutat, mert velünk ez nem történhet meg, nem igaz. A felelősség a miénk, a szülőké, a pedagógusoké illetve azoké a személyeké, akik ezt el tudják mondani, közvetíteni a fiatalok felé. Nagyon remélem, hogy ez alatt a pár perc alatt, amíg lezajlott a beleset, akkor is és később is eszükbe jut majd, hogyha valaki be akar ülni ittasan az autóba, próbálják megállítani, hogy ne tegye - fogalmazott Kürti József, a pápai mentőállomás vezetője.
A szimulációban négyen ültek az autóban, a hazafelé vezető úton azonban az autó nekiütközött egy fának. A baleset során a vezető nem sérült meg, a mellette ülő életét vesztette, a vezető mögötti személy könnyebben sérült, a mellette ülő pedig életveszélyesen megsérült, ő maradandó sérülést szenvedett és lebénult. A sofőr és mind a három utas ittas állapotban ült be az autóba. A balesetet biciklisek látták, ők hívták a mentőket a helyszínre. A diákok azzal is szembesültek, hol és hogyan ér véget egy ilyen történet: a bíróságon az ittas vezetőt szabadságvesztésre ítélték.
Horváth Sándor tű. főhadnagy elmondta, sajnos, elég sokszor vonulnak ki a tűzoltók ilyen típusú beavatkozáshoz. A gyakorlatot a közelgő nyári szünetre való tekintettel tartották meg.
 - A társhatóságokkal közösen együttműködve próbáltuk életszerűvé tenni ezt a gyakorlatot, amely úgy érzem, nagyon tanulságos volt. A sofőrt illetve sérülteket a tűzoltók játszották el. Bízunk benne, hogy a diákoknak egész nyáron a fejükben marad, és mielőtt autóba ülnének, meggondolják, hogy bevállalják-e ezt a kockázatot - fogalmazott a tű. főhadnagy.
Borsos Csilla Tamara szerint érdekfeszítően és részletesen mutatták be a hatóságok, milyen egy baleset.
 - Határozottan szörnyű volt, rossz volt látni, hogy milyen következményei lehetnek egy felelőtlen döntésnek és belegondolni abba, hogy esetleg az én családommal, barátaimmal, ismerőseimmel is megtörténhet.  Másnak a felelőtlensége óriási traumát okozhat lelkileg és testileg egyaránt.
- Nagyon tetszett annak ellenére, hogy egy balesetet mutattak be, mert nagyon tanulságos volt - összegezte röviden a látottakat a 16 éves Bognár Kitti.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!