Éljünk füstmentesen! –gyermekfoglalkozás a Nemdohányzó Világnap alkalmából


2012-05-30 20:23:04  | cikk: HuHa  | 


Éljünk füstmentesen! –gyermekfoglalkozás a Nemdohányzó Világnap alkalmából főképe
Hosszú évek óta megrendezi megelőzési programját a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a Nemdohányzók Világnapja alkalmából. Céljuk - a világnapéhoz hasonlóan - az, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás és a dohányfüst káros hatásaira és egészséges alternatívát mutassanak a fiataloknak. A JMSZK ugyanis prevenciós rendezvényeivel a gyermekek korosztályát célozza meg évről évre, nem véletlenül, hiszen a statisztikák szerint a minden ötödik 10 éves gyermek túl van már az első cigarettán – mondta el Szabadkai Verita művelődés- és sportszervező.
-A korábbi években az általános iskolák nyolcadik osztályosait hívtuk meg a programra, az elmúlt időszakban azonban a rossz statisztikák miatt egyre fiatalabb korosztályt invitálunk nemdohányzó világnapi rendezvényünkre – fogalmazott. A ma délutáni foglalkozáson a Munkácsy Mihály Általános Iskola harmadik osztályosai vettek részt. A megelőzési, felvilágosító rendezvényen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének egészségfejlesztői beszélgettek a gyerekekkel az egészséges életmódról, a mozgás és a friss levegőn tartózkodás valamint a helyes táplálkozás fontosságáról és a dohányzás negatív hatásairól, aztán pedig játékos feladatokkal tudatosították a gyerekekben, a dohányzásról hallottakat.
-A gyerekek képkirakót játszanak, lesz activity, totó kitöltés, az emberi test rajzán a különböző szervek berajzolása is feladatuk lesz, természetesen a dohányzás témakörében. A dohányzás alternatívájaként pedig a mozgás, a sport is helyet kap a programban – sorolta a rendezvény felelőse a foglalkozás elemeit. A háromfős csapatokban zajló tudás- és ügyességpróbán a gyerekeknek tudniuk kellett például, káros-e mások dohányfüstjének beszívása, hol lehet dohányozni és azt is, hogy mely szerveket betegítheti meg a dohányzás. Juhász Réka magabiztosan sorolta a választ.
-A tüdőt, a szívet, az agyat, a szájüreget is károsítja és megsárgítja a fogakat –mondta, hozzátéve, a dohányzás ártalmairól itt a foglalkozáson is nagyon sokat hallottak, de az iskolában is tanultak róla. Réka elmondása szerint, családjában is van, aki cigarettázik, de a vele egyidősek közül nem ismer olyant, aki már dohányozna. A játékos foglalkozás végén persze a legjobban teljesítő csapat tagjai jutalmat kaptak, és minden résztvevő kisgyermek sok ismerettel gazdagodott.
A Nemdohányzó Világnapot egyébként 1988 óta tartják meg a világ számos országában a WHO kezdeményezésére május 31-én. A magyarországi dohányzókra vonatkozó adatok meglehetősen szomorúak, csak egy szám a sok negatív közül: a magyar lakosság harmada dohányzik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!