Országos kompetenciamérés városunkban


2012-05-30 19:32:09  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Országos kompetenciamérés városunkban főképe
Az Oktatási Hivatal az idei évben is megszervezte az országos kompetenciamérést a 4., 6., 8. és 10. osztályosok körében. A mérés célja nem az adott év tananyagának számonkérése, hanem azt vizsgálja, hogy a diákok az adott évfolyamig elsajátított ismereteiket milyen mértékben tudják alkalmazni a mindennapi életből vett feladatok megoldása során. Hírportálunk a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettesétől, Megyeriné Borsó Évától érdeklődött az idei feladatokról, a mérés tapasztalatairól.
- Iskolánkban három évfolyamon, 9 osztály, közel 220 diákjának részvételével zajlott az országos kompetenciamérés ma délelőtt. A tanulóknak összesen négyszer 45 perc állt rendelkezésére a feladatok helyes megoldására. Magyarból 62 feladat, míg matekból 59 feladvány várt a tanulókra. A negyedik osztályosoknál képességmérés volt, a nagyobbak számára pedig szövegértési és matematikai tudáson alapuló feladatsort állítottak össze központilag a szervezők. A szövegértés területén a különböző szövegekhez kapcsolódó kérdések jellemzően az információk visszakeresését, a következtetések levonását, a kapcsolatok felismerését vagy a szöveg részeinek vagy egészének értelmezését várják el a tanulóktól minden évben. A matematikából olyan feladványokkal szembesültek a diákok, melyekben a tantárgy különböző területeit érintették, mint például a mennyiségeket, műveleteket vagy éppen a kombinatorikát. Tanulóinkkal nagyon sokat készültünk tudatosan erre a felmérésre, hiszen a jelenlegi közoktatásunk még nem ilyen, nem épül ennyire a gyakorlatiasságra - mondta az igazgatóhelyettes.
- Iskolánk általában az országos átlag felett szokott teljesíteni, főleg a matematika terén. Reméljük, az idei évben is így lesz. A kompetenciamérés rendkívül hasznos, hiszen objektív képet kapunk a diákok, a tanárok és az iskola teljesítményéről. Az eredmények a jövő tanév februárja környékén várhatóak. Az évről évre ismétlődő mérési eredmények a módszerek eredményességének mutatói is lehetnek az elkövetkező években.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!