Jelen és jövő - lehetőségek és kihívások a református hittanoktatás számára


2012-05-30 17:03:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jelen és jövő - lehetőségek és kihívások a református hittanoktatás számára főképe
A 2011. évi CXC. Törvény (köznevelési törvény) 2013. szeptember elsejétől lehetőséget biztosít az állami általános iskolákban a kötelező etika helyett választható hit- és erkölcstan órák bevezetésére. A rendelkezés lehetőségeket és kihívásokat egyaránt magába foglal tartalmi és módszertani szempontokból is, ezért a Pápai Református Teológiai Akadémia katechetikai szakmai napot rendezett ma délelőtt 10 órától. A törvény megjelenése óta a református egyház országos és kerületi szinten is folyamatosan dolgozik azon, hogy ennek az új kihívásnak meg tudjon felelni - mondta el kérdésünkre dr. Steinbach József püspök, aki a hit- és erkölcstan oktatás új kihívásairól tartott előadást.  - Bár a történelmi egyházak részéről vegyes reakciók érkeztek a lehetőségre, a református egyház örül, hiszen ez egy sajátos és nagyon fontos lehetőség számunkra, amit mi már korábban kértünk, kezdeményeztünk és szorgalmaztunk. Meggyőződésem, hogy csak szakmailag felkészülten, ugyanakkor szent lelkesen, tehát a gyerekeket szeretve lehet ezt a szolgálatot a társadalom számára eredményesen és áldással végezni.
A kötelezően választható hit- és erkölcstan órákat 2013. szeptember elsejétől felmenő rendszerben, azaz első és ötödik osztályban vezetik be, ezért nehéz megbecsülni a következményeit, mint például azt, hogy mennyivel nő a hittanosok száma. Dr. Steinbach József szerint a hittan és az erkölcstan már önmagában is fontos, de a kettőnek a kapcsolata is rendkívül lényeges.
- Felnőtt úgy egy generáció, hogy nem kapott etikai tartalmakat és abban eligazítást, és mivel egy keresztény országban élünk, nagyon fontosak a keresztény tartalmak is, tehát mind a kettő fontos. Az új köznevelési törvény lehetőséget ad, hogy jól éljünk ezzel, nyilván a keresztény tartalomba bevihetnénk az etikai tartalmat. Mi várakozással tekintünk mindez elé - összegezte a törvény fogadtatását a püspök.
A református egyháznak rengeteg feladata van a törvény bevezetéséig, hiszen fel kell mérnie, hány csoport várható a felmenő rendszerben, és a csoportokhoz rendelkeznek-e elegendő képzett hitoktatóval. A Pápai Református Teológiai Akadémián működik katechéta szak, azaz lelkipásztori munkatárs képzés. A törvény azt is pontosan szabályozza, kik vehetnek részt a képzésben: felsőfokú szakképzettséggel rendelkező református hitoktató vagy református vallástanár illetve valamely más egyházi felsőoktatási intézményben diplomát nyert hallgató, akit az egyház erre a feladatra delegál.
A szakmai nap természetesen nyitóáhítattal kezdődött, melyen dr. Steinbach József szolgált. Az áhítatban a püspök Krisztus egyháza, az Ige egyháza, azaz a református egyház küldetéséről beszélt. Krisztus egyházának szolgálata az evangéliumhoz kötött, helyhez kötött folyamatos szolgálat, ami szóbeli bizonyságtételhez kötött és hiteles élethez kötött szolgálat - fogalmazott a püspök.
A nyitóáhítat után a szakmai nap résztvevőit dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte, aki beszédében a református szolgálat küldetés ősforrását, Jézus Krisztus missziós parancsát idézte.
A szakmai nap előadásokkal folytatódott. Dr. Steinbach József után dr. Kamarás István beszélt egy igazi hungarikumról, az ember- és erkölcstanról, akit Márkus Gábor, az RPI vezetője követett Jelen és jövő - kihívások és lehetőségek az új köznevelési törvény fényében című előadásával.
A szakmai nap délután is folytatódott. Először a tantervi, tankönyvi fejlesztés, módszertani formálódás megújulásáról hallhattak előadást a résztvevők dr. Szászi Andrea, az RPI katechetikai szakértőjének tolmácsolásában, majd Kocsev Miklós szakfelelős mutatta be a PRTA kereteiben működő katechéta - lelkipásztori munkatárs képzést.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!