Országos siker a Tarczyban


2012-05-30 10:58:38  | cikk: Babos Petra  | 


11. alkalommal szervezte meg az általános iskolai tanulók országos német nyelvi versenyét a Nemzeti Tehetség Program keretén belül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet. A rangos megmérettetés három fordulóból, iskolai, megyei, majd az országos részből tevődött össze. Városunkat a Tarczy Lajos Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Kovács Márk képviselte. A közelmúltban megrendezett versenynek a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola adott otthont, melyen az ország negyven legjobb németese versenghetett, külön kategóriában a hetedikesek és külön a nyolcadikosok.
- Az első fordulóban egy központilag összeállított tesztlapot kellett a versenyzőknek kitölteniük. Az a tanuló, aki 80 százalékot ért el, juthatott tovább a megyei döntőbe, majd a megyein legjobban szereplőket az országos versenyre hívták a szervezők. Kovács Márk megyei első helyezett lett, mivel 110 pontból 109-et ért el, így ő képviselte a Tarczy iskolát - mondta Rostáné Horváth Ida, Márk német tanára.
Az országos megmérettetés három feladatból állt: képleírás, társalgás és egy német nyelvű szöveg tartalmi összefoglalása, természetesen németül.
Márk mindhárom feladatot kiválóan teljesítette, a szakavatott zsűri oklevélben és értékes könyvjutalomban részesítette.
- Egészen kicsi korom óta érdeklődök a német iránt. Kiskoromban már német nyelvű adókat néztem. A nyelvet elsős korom óta tanulom, nagy lelkesedéssel. A családban senki nem beszéli ezt a nyelvet, csak a nagypapám egy picit. Az országos német tanulmányi versenyen első alkalommal vettem részt, melyre nagyon sokat tanultam - mesélte hírportálunknak Kovács Márk.
- Az iskolai forduló feladatai nem voltak nehezek, könnyen megoldottam őket. A megyein és az országoson már többet kellett gondolkodni az egyes feladványokon, kicsit izgultam is. Az országos megmérettetésen az iskolai életről, a tantárgyakról kellett beszélnem, ami nem okozott nehézséget, majd egy képleírás következett, ahol az évszakokról meséltem. A szöveg-összefoglalás Goethe-ről szólt, amit szintén könnyen megoldottam - mondta Márk.
Rostáné Horváth Ida elmondta, nagyon büszke tanítványára, hiszen kevés diák jut el országos megmérettetésre.
- Márknak nagyon jó nyelvérzéke van, könnyen és gyorsan tanulja a németet. Örülök neki, hogy nem magol, tehát nem betanult szövegeket mond vissza, hanem rögtönöz, saját maga alkotja a válaszokat - tette hozzá a tanárnő.
Végül a nyelvtanár elárulta, Márk a közelmúltban indult a Titok címmel megszervezett német tesztversenyen is, ahol országos negyedik helyezett lett.
Márk jelenleg a középfokú német szóbeli nyelvvizsgára készül felkészítőjével együtt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!