Az interkulturális tanulásról diákoknak


2012-05-26 06:16:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az interkulturális tanulásról diákoknak   főképe
Deniz Kücük, az AFS önkéntese tartott előadást az interkulturális tanulásról, vagyis a cserediákságról három pápai intézményben, a Tarczy Lajos Általános Iskolában, a Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájában, valamint a Petőfi Sándor Gimnáziumban. 
Az AFS 1947-ben elsőként kezdett diákcserékkel foglalkozni, ma a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere szervezete; programjai keretében több mint 80 ország 13 000 diákja utazik évente. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszervezethez, azóta több mint 1600 magyar diák töltött egy évet külföldön. A programok fő célja, hogy a diákok egy tanév alatt megismerjék kultúrákat és aktívan fejlesszék nyelvtudásukat. A résztvevők ugyanúgy középiskolába járnak, mint otthon. Beilleszkednek fogadócsaládjukba, alkalmazkodnak annak életviteléhez, felelősséget vállalnak magukért és tetteikért, magabiztosabbá, önállóbbá válnak. Más kultúrák megismerése mellett ráismernek saját kultúrájukra, és önismeretük is megnő. AFS évük alatt sokat fejlődik kreativitásuk és a (sztereotípiákat elutasító) kritikus gondolkodásuk. Mindezek mellett pedig egy életre szóló kalandban vesznek részt a diákok.
Deniz rendkívül érdekes előadást tartott a diákoknak angol nyelven, beszélt az AFS-ről, valamint a cserediák életről.
Mint mondta, cserediáknak lenni nem olyan egyszerű dolog, de nagyon jó lehetőség a nyelvtanulásra, egy másik ország kultúrájának megismerésére és persze új barátok szerzésére.
- 2004-ben Amerikában voltam cserediák 11 hónapig az AFS közreműködésével. Fantasztikus élmény volt számomra. Egészen más világ, mint amilyennek a tv-n keresztül láthatjuk, ezért választottam azt az országot. Egy 4 milliós lakosságú török városból egy 1000 lakosú amerikai kisvárosba mentem. Ez nagyon meglepő volt, először el sem akartam hinni, hogy az USA-ban vagyok. Eleinte nem nagyon tetszett, de később nagyon beleszerettem. A fogadócsalád nagyon kedves volt velem, máig jó kapcsolatot ápolunk, például a diplomaosztómra az amerikai apukám is eljött. Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget. Nem kell aggódnia senkinek sem, ha annyira nem beszéli az idegen nyelvet, mert meg könnyen meg fogja tanulni, nagyon segítőkészek a családok és a fogadóiskola is - mesélte Deniz, a török önkéntes.
Végül elmondta azt is, Magyarország nagyon tetszik neki, lenyűgöző ország.
Pápán első alkalommal jár, sajnos sokat nem látott a városból, mert az előadások után visszament Budapestre.
A cserediákok a világ minden tájáról 2012. augusztus 24-én érkeznek hazánkba. Pápára, a Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolába a jövő tanévben egy thai kislány fog érkezni.
A legtöbb diák egy tanévet tölt Magyarországon, de van néhány szemeszteres és trimeszteres tanuló is. Ezeknek a diákoknak folyamatosan keresnek olyan szerető, gondoskodó családot, akik szívesen befogadnának egy külföldi fiatalt otthonukba.
Az AFS várja az érdeklődő diákok jelentkezését, a szükséges információk az AFS honlapjáról tölthetők el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!