Kitáncolták a májusfát az Erzsébetvárosi Óvodában


2012-05-25 19:33:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kitáncolták a májusfát az Erzsébetvárosi Óvodában főképe
Az Erzsébetvárosi Óvoda a hagyományőrzést tűzte zászlajára, ezért minden hónapban szerveznek ahhoz kapcsolódó rendezvényt. A programsorozat zárásaként a közelgő ünnep apropóján Hagyományok Hetét tartottak az óvodában. Az izgalmas és eseménydús napokat összefoglaló záró előadás ma délután kezdődött az óvodában.
- A tavaszi hagyományőrző rendezvényeinket, amelyek a kiszebáb-égetéssel és a tél elbúcsúztatásával kezdődtek, majd a zöldág-járással, húsvétozással folytatódtak, ma a pünkösdöléssel zárjuk le. A mai napra a nagycsoportosok készültek egy kis műsorral, melyben többek között bemutatják a pünkösdölés néphagyományait, mint a királynő-és, királyválasztást, a kakasviadalt, a bothúzóversenyt és a lovas versenyt, de természetesen az egész heti rendezvényekkel a gyereknapot is köszöntjük - mondta el érdeklődésünkre Petri Lászlóné óvodavezető.
A hét a magyar népmesékkel kezdődött, ezen a napon a gyerekek csoportosan vagy egyénileg kedvenc meséjüket adták elő. A második a kézműves nap volt, népi technikákat, eszközöket, kézműves fogásokat mutattak az óvónénik a gyerekeknek, így a közelgő ünnepre, pünkösdre készülve már nyomott mintás kiskendőket gyártottak a gyerekek, koszorút fontak virágokból, láncot fűztek gyöngyökből és megismerkedtek a csipkeverés valamint az ostorfonás technikájával is. Szerdán szerettek volna a Hagyományok Hegyére kirándulni, de ezt az időjárás nem tette lehetővé, helyette az óvoda néptánccsoportja tartott táncházzal záruló bemutatót. Csütörtökön hagyományos versengő játékokat játszottak az ovisok, mint a célba dobás krumplival, dióval, krumpli söprés, lovacskás versenyek, bothúzás, kalapátadás, ostorcsattogtatás, hiszen a pünkösd is valamilyen szinten a versengésről szól. Minden napnak más-más csoport volt a szervezője, lebonyolítója. A mesenapot az Őzike csoport szervezte, a kézműves nap a Katica csoport feladata volt, szerdán a néptáncosoké volt a főszerep, csütörtökre a Pillangó csoport, ma pedig a Mackó csoport készült. A kedves és tartalmas előadás a májusfa kitáncolásával zárult, és a rendkívüli mulatságba még a szülők is besegítettek egy kicsit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!