A jó pap is holtig tanul - az élethosszig tartó tanulásról a Gyurátz Körben


2012-05-25 19:21:42  | cikk: mo  | 


A jó pap is holtig tanul - az élethosszig tartó tanulásról a Gyurátz Körben főképe
A tanulás az élet szinte minden területén meghatározza mindennapjainkat: jelen van a konyhában, amikor megtanulunk elkészíteni egy ételt vagy jelen van a munkahelyünkön, amikor elsajátítjuk egy újabb feladat elvégzésének mikéntjét. Egy-egy új feladat, információ megtanulása, egy új tevékenység megismerése, mind-mind egyfajta tanulási folyamat része. Éppen ezért fontos, hogy elvégezve az általános, a közép-vagy éppen egy felsőfokú képzést, haladjunk tovább ugyanezen az úton: azaz ne elégedjünk meg az életünk során megtanult információkkal, szakmával, készséggel, akarjunk tovább és tovább tanulni, nyitni az egyre fejlődő világ felé. Az élethosszig tartó tanulás a fejlődő társadalom alapja. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg előadásában dr. Koltai Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának dékánja. A professzor 35 éve foglalkozik andragógiával, azaz a felnőttképzés tudományával. Az elmúlt három évtizedben a felsőoktatás különböző szintjein és színterein végzett oktatómunka mellett a felnőttoktatás tartalmi és szervezeti megújítása, az andragógia mint egyetemi szak megalapítása, tartalmi kidolgozása, valamint a hallgatók és végzettek szakmai szocializációjának vizsgálata állt kutatási és fejlesztési tevékenysége középpontjában. A szakember a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör e havi összejövetelének vendégeként beszélt az időskori és élethosszig tartó tanulásról.
Koltai Dénes azt hangsúlyozta, Magyarországon mintegy 3 millió 200 ezer 50 év feletti állampolgár él. Meglátása szerint nekik ugyanúgy joguk van a tanuláshoz, mint a fiataloknak. Szerencsére az időskori oktatás ma már nem jár gyerekcipőben hazánkban. Számos egyetem és szabadegyetem szakosodott felnőttképzésre, sőt nem egy tanfolyam indul országszerte, megcélozva a nyugdíjasokat. Gondoljunk csak a Klikkelj Nagyi tanfolyamokra, amelyek már szinte mozgalommá nőtték ki magukat, és azt tűzték zászlajukra, hogy minél több szépkorú elsajátíthassa a számítógép és az internet kezelésének mikéntjét. A professzor szerint 50-60 év felett az életünk részét kell, hogy képezze az aktív tevékenység és a tanulás, hiszen kizárólag így marad friss és ép az ember testben és szellemben egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!