Megújul városunk ritka kincse, a Fenyveserdő


2012-05-25 11:08:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Megújul városunk ritka kincse, a Fenyveserdő főképe
A Vajda Péter Lakótelepi Óvodát, valamint a jellegzetes környezetről elnevezett bölcsődét a csodálatos Fenyveserdő öleli körül. A klasszikus fenyves-liget igazi kuriózumnak számít városunk esetében, ugyanis a fenyő ezen a környéken tájidegen növény. A természet azonban csodákra képes, így már több generáció álmát őrizték évtizedek óta télen-nyáron sok boldogságot, szépséget és izgalmas meséket biztosítva a hatalmasra nőtt, méltóságos fenyők. Az elmúlt évek esős időjárása azonban nem tett jót az öreg fáknak. Az eső feláztatta a földet, a viharok pedig úgy behajlították a fenyőket az óvoda udvara felé, hogy veszélyessé vált maradásuk. Az elkerülhetetlen fakivágás szokatlan pusztaságot teremtett az óvoda mögött, mely még mindig nagy érdeklődést vált ki a gyerekek részéről, hiszen ott jártunkkor is épp a kerítés mögül mutogattak az ürességre.
A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda ebben a nevelési évben háromszorosan is jubilál. Harmincöt éve nyitotta meg kapuit, továbbá húsz éve működik az óvodában a sérült gyerekek nevelési csoportja, valamint tíz éves az óvoda német nemzetiségi csoportja.
- Úgy gondoltuk, hogy a jubileumokhoz kapcsolódva a kivágott fenyők helyére harmincöt, húsz és tíz fenyőcsemetét ültetünk, hogy a következő óvodás nemzedéknek is legyen része abban a szépségben, amit egy ilyen közeli kis erdő nyújt természetével, madárvilágával, élővilágával. Felkértük a Bakonyerdő Zrt.-t, hogy segítsen ebben a munkában, és kiderült, hogy tájidegen itt a fenyő, valamint a Várkert rekultivációjában is egészen más honos növényeket terveztek. A kivágott fenyők helyére tölgyfa, bükkfa és juharfa csemetéket ültetnek - mondta Becskereki Lászlóné.
Az elöregedett fenyők kivágását már megkezdte az erdőgazdálkodási szervezet, ezenkívül tisztítják az elbokrosodott aljnövényzetet, a földi szedret. Ekkor nem várt csodák kerültek elő a mélyből: apró, nem tájidegen, magról kinőtt csemeték, melyek eddig nem fordultak elő még a környéken sem, valószínűleg a madarak hozták a magokat. Az erdészek kiválogatták és szalaggal jelölték meg azokat a sarjakat, amelyeket érdemes volt meghagyni. A munka a továbbiakban a nemkívánatos aljnövényzet permetezésével és a cserjék karózásával folytatódik.
- Várjuk, hogy a csemeték megerősödjenek, de ez még itt kevés, ezért az óvoda jubileumi ünnepségén, június 22-én még további fákat fogunk melléjük ültetni. Ezt a területet az óvoda hivatalosan is örökbe fogadja, és a gyerekekkel fogjuk óvni, vigyázni, figyelni a kis fák fejlődését. Környezettudatos nevelésükben ez nagyon sok hasznos információt és érzelmi töltést fog jelenteni - mondta el kérdésünkre az óvodavezető.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!