A baróti testvériskola diákjai látogattak a Weöres iskolába


2012-05-24 19:39:47  | cikk: Babos Petra  | 


A baróti testvériskola diákjai látogattak a Weöres iskolába főképe
A baróti Gaál Mózes Általános Iskola és a pápai Weöres Sándor Általános Iskola 22 éve ápol rendkívül jó, testvériskolai kapcsolatot egymással. A baróti delegáció a Weöres hétre érkezett városunkba május 21-én, hétfőn, 27 diákkal és négy kísérőtanárral. 
- 22 éve működik együtt a két intézmény. Elmondható, hogy az elmúlt években „virágba borult” a kapcsolat és állandó „virágzás” alatt van. Hogy miért mondom ezt? Kezdetben a lelkesedés, egymás megismerése vezetett bennünket. A személyes ismeretségből kialakult együttműködés változatos formában valósult meg: nyári tábor erdélyi gyerekekkel a Balaton-parton, iskolánk tanulóinak baróti táborozása, a baróti énekkar bemutatkozása Pápán, kollégák szakmai látogatásai mindkét településen, kölcsönös részvétel az iskolák által szervezett sportversenyeken, valamint a Gaál Mózes Napokon is.
Az ősszel a két iskola Nyergestetőn közösen állított egy kopjafát a nyergestetői hősök emlékére. Ez a találkozó újabb plusz késztetést adott ahhoz, hogy ennek a kapcsolatnak életben kell maradnia - mondta Horváth Attila igazgató.
A baróti iskola Gyöngyharmat nevű kórusa 27 diákkal érkezett Pápára a Weöres hétre. Fő céljuk, hogy a népdalokat népszerűsítsék a tanulók körében. Szerdán egy székely népballadát mutattak be a diákoknak, valamint a Görög Ilona dramatizált változatát.
- Nagyon tartalmas és színes programot állítottak össze a pápaiak erre az öt napra. Jártunk a Várkertfürdőben, az Esterházy-kastélyban, a Nagytemplomban és pénteken délelőtt megyünk a Kékfestő Múzeumba. A mai napon délelőtt a pénteki kulturális bemutató főpróbáján vettünk részt, a délután pedig a fogadócsaládoké, kirándulnak a gyerekekkel a Balatonhoz vagy éppen a Bakonyba. Pénteken a kulturális bemutatón adunk egy kis ízelítőt az iskolai énekkar munkájából, majd a fellépés után indulunk haza Erdélybe - mesélte Gyulai-György Éva kísérőpedagógus.
- Az elmúlt 22 év során nagyon értékes kapcsolat jött létre a két intézmény és a tanulók, valamint a tanárok között is. A gyerekek tartják egymással a kontaktust, ha hazamegyünk, felköszöntik egymást születésnapjukon és egyéb ünnepeken, emaileznek, sőt, van olyan diák is, aki nyáron ellátogat társához. Nagyon jól éreztük magunkat, a Weöres Sándor Általános Iskola tanárai fantasztikus programot állítottak össze nekünk. A fogadócsaládok kedvesek és barátságosak velünk. Én nagyon szeretek Pápára visszajönni, jól érzem itt magam ebben a hangulatos kisvárosban - tette hozzá a tanárnő.
Horváth Attila elmondta még, hogy vannak olyan volt tanítványaik, akik már közel 22 éve tartják a kapcsolatot az akkori fogadócsaláddal. Most már mindannyian felnőtt emberek, de mégis jó kapcsolatot ápolnak.
- A két iskola között és az emberek között kialakult barátságok reméljük életre szólóak lesznek. Évről évre újabb és újabb barátságok szövődnek. A két város között több mint 900 km a távolság, de azt hiszem ez a képzeletbeli híd segítségével legyőzhető, ami kettőnk között ível - zárta gondolatait az iskolaigazgató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!