Ambrus-nap
A legszebb mézes nap


2009-12-13 20:04:09  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Ambrus-nap<br>A legszebb mézes nap főképe
Minden év december 7-én a méhészek, a mézes-kalácsosok jeles napját tartja számon a kalendárium, amelyet Szent Ambrus személye fémjelez, aki a méhészek védőszentje, és akinek tiszteletére alakult meg a Szent Ambrus Mézlovagrend.
A mézet már nagyon régen is sokféle édesség és sütemény készítésére használták, amelyek közül napjainkban is a legismertebb a mézpogácsa maradt.
A méz nem más, mint a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke, amelyet aztán emberi segítséggel kinyerünk a kaptárokból. A méhész, a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja.
Ma délelőtt 10 órától tartották az immár második alkalommal megrendezett Szent Ambrus- napi ünnepséget a Pápai Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Alapítványa, a Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet és az OMME Pápai Szervezete rendezésében a Pedagógus Művelődési Házban.
- A mai nap fő célja, hogy a méz és méhészeti termékek fogyasztását népszerűsítsük. Olyan termékeket szerettünk volna ma itt bemutatni, amelyeket annyira még nem ismernek a fogyasztók, mint például a medvehagymás méz. Fontosnak tartottunk még, hogy helyi mézeket mutassunk be, a helyi méhészek által - mondta el Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém megyébe delegált szaktanácsadója.
10 órától egy előadást hallhattak a méhészek dr. Rusvai Miklós tanszékvezető egyetemi tanártól Vírusfertőzés és nosema ceranae jelenléte és kutatása a magyar méhészetekben címmel, majd a méz élettani és az egészséges életmódban betöltött szerepéről Ácsné Bretus Ibolya élelmezésvezető beszámolója következett a különböző mézfajtákról és azok hatásairól. Elmondta még, hogy a mézet bárki fogyaszthatja, egyszerre azonban ne együnk túl sokat, inkább rendszeresen. A mézfogyasztás ne legyen terhes kötelesség, legyen viszont az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.
A rendezvény másik fontos része a mézes sütemények bemutatója és kóstolója, melyen az első három helyezetett díjazták. Receptcserére és mézvásárlásra is volt lehetőség.

Képek:

A legenda szerint - amely nyomán később a méhészek védőszentjévé lett, - Ambrust még csecsemőkorában egy méhraj zúgta körül, amint a ház udvarán pihent. A méhek rátelepedtek a bölcsőjére, s teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. Anyja rémülten kiáltott föl: "Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!" A kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett. Édesanyja jóslata pedig bevált: a gyermekből valóban nagy ember, püspök, és remek szónok lett, ezért is nevezték őt mézajkú prédikátornak.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!