Vetélkedő a környezettudatos életmódról a Weöresben


2012-05-23 21:11:43  | cikk: Babos Petra  | 


Vetélkedő a környezettudatos életmódról a Weöresben főképe
A Weöres Sándor Általános Iskola 2011 októberében jelentkezett az EON és a Global Action Plan nemzetközi környezetvédelmi szervezete által kiírt pályázatra, melynek címe: Zöld Bajnokok. Az országosan meghirdetett pályázat célja, hogy az energiatakarékosságra ösztönözze a lakosságot.  Az intézmény április 23-án a Föld napjához kapcsolódva szervezett versenyt, melyen a város minden általános iskolájából egy 8 fős csapat képviseltette magát. Az első forduló a környezetvédelem témakörben mérte fel a diákok tudását, a másodikban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdések szerepeltek, a harmadikban pedig az energiával való takarékoskodás kapta a főszerepet. Ma délután, a Weöres-hét keretein belül, a Weöres iskola ebédlőjében az iskolai forduló döntőjét rendezték meg, melyen tizenkét 8 fős csapat mérte össze tudását.
- A program lényege, hogy a diákok elsajátítsák az energiatakarékos magatartást, valamint spóroljanak az iskolában a gázzal és a villannyal. Ezért a pályázat elején egy környezeti felmérés keretében szakemberek segítségével kiszámoltuk, hogy milyen erőforrásokat használ fel az intézményünk a környezetből. Az adatokat elküldtük az EON-nak és a Global Action Plan-nek is, akik egy szénkalkulátorba táplálják a számokat, ami kiszámolja az iskola „szén-lábnyomát”. A kampány ideje alatt rengeteg színes programot szervezünk, pl. szelektív szemétgyűjtést, áramtakarékossági akciót, aláírásgyűjtést - mondta el Horváthné Árvai Mária szervező.
- A mai versenynek voltak elődöntői, előzményei, amikor is különböző rajzos feladatokat, mérőóraállás-olvasást, emblémakészítést kellett elvégezniük a diákoknak. Ma elméleti és játékos feladványok egyaránt vártak a tanulókra, amelyek során a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások és a természetvédelem témakörében adtak számot tudásukról. Emellett makettet készítettek, verset írtak és rappelniük is kellett, amit a gyerekek nagyon élveztek – tette hozzá a szervező tanár.
Döbröntei Dávid 7. osztályos tanuló, a DÖK elnöke, a Zöld Bajnokok tagja érdeklődésünkre elmondta, hogy ő és családja is rendszeresen odafigyelnek környezetükre, a villany és a gáz felesleges használatának kiküszöbölésére.
- Az energia fontos kincs, vigyáznunk kell rá, hogy utódainknak se kelljen szűkölködniük benne. A médiában rengeteg olyan hírt hallunk, amely a klímaváltozás, a globális felmelegedés problémáira hívja fel a figyelmet. Halljuk és tapasztaljuk is, hogy mi emberek nagyon sokat ártunk környezetünknek a túlzott energiafelhasználással, a mérgező gázok és szennyezőanyagok kibocsájtásával. Erre szerettük volna felhívni diáktársaink figyelmét az eddigi vetélkedők fordulóival - mondta Döbröntei Dávid.
A csapatok munkáját az iskola tanáraiból álló bizottság értékelte, akik az első helyezetteket értékes tárgyjutalomban részesítették.
A Zöld Bajnok-program záró rendezvényeként az EON ajándékcsomaggal köszönte meg az önkéntesek munkáját.

Képek:

Alsó tagozatosok:
1.   3.b oszt.
2.   4.a oszt.
3.   4.b oszt.

Felső tagozatosok:
1.   7.a oszt.
2.   5.b oszt.
3.   6.a oszt.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!