Programmal állt elő a Jobbik az egészséges táplálkozás érdekében


2012-05-22 19:38:37  | cikk: mo  | 


Programmal állt elő a Jobbik az egészséges táplálkozás érdekében főképe
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezetének elnöke a cukorbetegeket érintő jogszabályi változásokról és a gyermekétkeztetés problémáiról beszélt mai sajtótájékoztatóján. Orbán Imre elmondta, a kormány július 1-jén hatályba lépő rendelete alapján elvehető a korszerűbb és a betegek számára olcsóbb kezelés mindazoktól, akik nem tudják tartani az előírt diétát. A párt helyi elnöke hozzátette azt is, a cukorbetegek szénhidrátfogyasztását júliustól egy olyan speciális vérteszttel ellenőrzik, amely akár 10 hét átlagában megjegyzi a vércukorszint-adatokat, és aki ugyanazon naptári évben két rossz eredményt produkál, az nem kaphatja tovább a korszerűbb analóg inzulint, helyette a humán inzulinkezelésre állítják vissza. Orbán Imre megemlítette azt is, a tablettákkal kezelhető betegek is számíthatnak büntetésre, esetükben a tabletták eddigi 90%-os támogatása csökkenhet 70%, illetve 50%-ra.
- Egyes statisztikák alapján a diétára fogott cukorbetegek csak mintegy egyharmada tudja betartani a szigorú életvitelt, ez azonban csak kis részben köszönhető a fegyelmezetlenségnek. Azon élelmiszerek ugyanis, amelyekkel karbantartható egy cukorbeteg állapota, rendkívül drágák, számos honfitársunk számára megfizethetetlenek – fogalmazott a politikus. Orbán Imre szerint az intézkedéssel a kormány „lényegében halálra ítélte a cukorbetegeket.” A párt helyi elnöke közölte, a Jobbik Veszprém megyei szervezetei, valamint a Devecser és Somlókörnyéki Települések Cukorbeteg Egyesülete megteremtik a lehetőségét annak, hogy a nyár folyamán az egyesület szakmai tapasztalatait felhasználva a megye településein ingyenes szűrővizsgálatot és szakmai előadásokat tartsanak.

A gyermekétkeztetés terén komplett megoldási csomaggal áll elő a Jobbik. Orbán Imre szerint drasztikus megoldásokhoz kell folyamodni. A helyi pártelnök elmondta, az egészségtelen ételekre nem „csipsz-adót” kell kivetni, hanem levenni őket az élelmiszerboltok polcairól.
- Vizsgálatok kimutatták, hogy a hazánkban forgalmazott ételek fele nem felelt meg az előírásoknak. Egyes esetekben például nyolcszoros sótartalmat mértek, ami rendkívül káros az egészségre, főleg fiatalok esetében – tette hozzá a szervezet helyi elnöke. A Jobbik javaslatában szerepel a iskolai büfék és automaták betiltása, a kényelmi termékek, azaz levesporok, leveskockák fokozatos kivezetése a polcokról és cukor helyett a méz alkalmazása. A megoldási program szól az életvezetési oktatás fontosságáról, valamint a gyerekek ízlésvilágának, egészséggel kapcsolatos szemléletük fejlesztéséről.
- Ezt magángazdaságok, helyi élelmiszer manufaktúrák bemutatásával is segítenénk, hogy lássák a diákok, hol és mi módon készül az egészséges élelmiszer.
A jobbikos politikus hangsúlyozta azt is, ezeket a problémákat 22 év alatt nem sikerült megoldani, e helyett „gombamód nőnek hazánkban a gyorséttermek, szaporodnak az automaták és kínálják az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket.”

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!