Változatos és izgalmas produkciók a néptánctalálkozón


2012-05-20 17:42:17  | cikk: Tóth Tamara  | 


Tizenegyedik alkalommal adott otthont Pápa városa az Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak. A kétnapos megmérettetésre idén 13 együttes nevezett be és közel 500 határon kívülről és belülről érkező ifjú táncos fordult meg városunkban a néhány nap alatt. 
Baán Éva főszervező kérdésünkre elmondta, a fesztivált azért rendezik meg 1998 óta, mert annak idején Foltin Jolán az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke ezt a diákvárost találta ideális helyszínnek a versenyhez. Ez a találkozó a 14 és 18 év közötti korosztályról szól, akik a gyermek néptánctalálkozókból már kinőttek, de ugyanakkor még nem felnőttek. Természetesen Pápa Város Önkormányzata örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez és az óta is minden évben támogatja a két vagy három napos fesztivált.
- Már fél évvel ezelőtt elkezdtük szervezni a találkozót. Nagyon sok előkészítő munka van, az együtteseket meghívjuk, tisztázzuk, hogy hányan jönnek el, mikor érkeznek, hány napig marad, milyen műsoruk van, ki kíséri őket, zenekar jön-e velük, tehát annyi apró dologból tevődik össze ez az egész, és fél év után egyszer csak minden letisztul. A színpadi produkciók gyönyörűek voltak, a fiatalok nagyon kitettek magukért - összegezte az előkészületeket és a fesztivált Baán Éva, aki egykor maga is táncolt. A szervező úgy véli, néptánc nélkül nem lehet élni.
- Aki egyszer megismerte a néptáncot, és belecsöppent, soha életében nem tudja se befejezni, se otthagyni. Annyira megérinti legbelül az embert, hogy azt nem lehet kitörölni onnan soha. Mindenkinek ajánlom, aki jobb ember akar lenni - fogalmazott.
- A gyermek és ifjúsági korosztályú együtteseink az elmúlt tanévben is elvégezték, ha művészeti alapiskola keretei belül tanultak, azt a tananyag mennyiséget, amiről számot lehet adni - összegezte Csasztvan András a találkozót. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület jelenlegi elnöke a jövőt illetően reménykedik, hogy a kormány komolyan gondolja a magyarságtudat erősítését.
- Mi hisszük azt, hogy a néptánc nemcsak egy művészeti ág a sok közül, hanem a magyarságtudat erősítésének az egyik legalapvetőbb formája. Ehhez hozzá kell gyorsan tennem, hogy a magyarországi nemzetiségek kultúrájának értését és értékelését is magában hordozza a mi oktatási rendszerünk. Közel kétszázezer gyermek tanulja Magyarországon művészetoktatás keretében a néptáncot. Ha ezt kiterjesztjük Szlovákiára, a Felvidékre, Erdélyre vagy éppen a vajdasági részekre, akkor örömteli, hogy ezek a gyerekek nem csak táncolni tanulnak meg, hanem a szellemi-kulturális örökségünk értékeit is megkapják.
Csasztvan András hozzátette, ma Magyarországon a többségi társadalom néptánc nélkül él és nemcsak, hogy nem gyakorolja, hanem nem is nézi meg.
- A néptánc sajnos csak egy rétegkultúrát érint már. Ma a magyar társadalom 70-80 százaléka nem a mezőgazdaságból él meg, mint például a két világháború közötti időkben. Annak a kultúrának a néptánc volt az alapja, abban a közegben virágozhatott, akár a családi ünnepkörökre, akár a természet változásához igazodó jeles napi szokásainkra gondolunk. Tudni kell, hogy mindaz, amit mi iskolai vagy táncegyüttesi műhelyben áttanítunk, a legtöbb esetben az a hagyomány, amelynek gyökerét már elveszítettük.
Kocsis Enikő, Harangozó-díjas művész, a zsűri tagja változatosnak és izgalmasnak értékelte a találkozón fellépő együttesek munkáját.
- Az elmúlt napokban különböző műhelymunkákat és koreográfiákat láthattunk. A zsűri mindkét nap az előadások után összeült az együttes vezetőkkel, és hosszúra nyúló baráti beszélgetésen próbáltuk a véleményünkkel segíteni a munkájukat valamint szakmai, vezetési tanácsokat adtunk nekik a jövőt illetően.
A szakmai értékeléssel záruló versenyprogramon külön minősítést nem kaptak a résztvevő együttesek, viszont a kiemelkedően jól teljesítő együttesekre javaslatot tesz a zsűri az Országos Ifjúsági Antológiára való bekerülésre. Idén a résztvevő tizenhárom együttesből tízet javasolt a szakértő zsűri továbbjutásra, a Pápai Református Kollégium Gimnázium Réthei csoportja pedig az elsők között mehet az Antológiára.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!