Átadták a 15. Veszprém Megyei Palackos Borok Verseny díjait


2012-05-18 21:37:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


Átadták a 15. Veszprém Megyei Palackos Borok Verseny díjait főképe
A Pápai Agárexpo kísérő rendezvényeként az idei évben 15. alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei Agrárkamara a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyét, melynek nagy arany díjait a nyitórendezvényen vehették át a termelők, a többi díjat pedig délután sportcsarnok kisszínpadán adták át.
A rendezvény az országban az első jelentős rangot képviselő tavaszi borverseny, amelynek rangját a nevezett termelők, boraik és a bírálatban résztvevő zsűritagok adják. A borverseny és a bírálat elnöki feladatait a kezdetektől fogva dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Borakadémia elnöke látta el. A hat bizottság mindegyikének vezetését országosan elismert szakemberek vállalták. A borversenynek az idei évben is a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, mint a régió önálló szőlészeti és borászati alkotó műhelye adott otthont. Dr. Majer János igazgató mellett Szabó István falugazdász szakmai tudásukkal segítették a kamarai tanácsadók munkáját a rendezvény lebonyolításában.
A bíráló bizottság értékelése alapján 2012. évben 3 borminta nagyarany érem, 38 arany érem, 141 ezüstérem, 38 bronzérem minősítésben és 4 borminta elismerésben részesült.
A borokat bíráló bizottság nevében dr. Majer János mondott szakmai értékelést az idei versenyről, melyre idén mintegy 221 palackozott mintával neveztek.
- A borok nagy része, több mint 60 százaléka 2011-es évjáratú, de akadt 2006-os bor is a versenyen. Érdekes, hogy a 2009-es évjáratú borok száma meghaladta a 2010-esekét, de ez érthető abból a szempontból, hogy a 2010-es év embert próbáló volt a csapadék szempontjából. Fajtaösszetétel szerint a verseny jól reprezentálta a megyére jellemző fő fajtacsoportokat. Mint ahogy azt az előadáson is hallhattunk, Veszprém megyében 82 százalék a fehérborszőlők aránya, s ez a benevezett borok tekintetében is igaznak bizonyult - mondta a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet igazgatója értékelésében.
A fehérborok fajtaösszetételében a legtöbbet olaszrizlingből neveztek, második legtöbbet pedig az egyre népszerűbb szürkebarátból, emellett a régi tájfajták, mint a kéknyelű, a juhfark, budai zöld is szép számban szerepelt az idei borversenyen. Dr. Majer János értékelése végén hangsúlyozta, az eredmények, az érmek arányai megfelelnek a szigorú nemzetközi borversenyek arányainak.
Az étékelés a díjak átadásával folytatódott. A 15. Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye eredményei alapján dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere valamint Sipőcz István, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke adta át a díjakat és okleveleket.

Borverseny eredménye itt!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!