A vidék gerince a mezőgazdaság - megnyitotta kapuit a XVI. Agrárexpo


2012-05-18 15:32:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


A vidék gerince a mezőgazdaság - megnyitotta kapuit a XVI. Agrárexpo főképe
Ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit ma 13 órakor a XVI. Agrárexpo. A regionális mezőgazdasági vásár és szakkiállítás három napon keresztül várja mintegy 3500 négyzetméteren, a Sportcsarnokban és környékén az érdeklődőket.

Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében elmondta, az agrárium, országgyűlési képviselők valamint a minisztérium szereplőinek összefogásának köszönhetően, ugyan az eddigiektől eltérő időpontban, de mégiscsak megnyitotta kapuit a Pápai Agrárexpo. A polgármester köszönetet mondott a támogatásért, majd jó üzletkötést és sikeres vásárt kívánt mindenkinek. Sipőcz István, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke is köszöntötte a megjelent szakembereket és látogatókat, majd mivel V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nem tudott részt venni a megnyitóünnepségen, Farkas Imre nyitotta meg a kiállítást. A közigazgatási államtitkár az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági rendezvényének minősítette a Pápai Agrárexpót, majd hozzátette, a vásár és szakkiállítás olyan jövőképet tár látogatói elé, amelyben tükröződik a magyar mezőgazdaság kiemelkedően fontos szerepe a magyar gazdaság, a vidék életében.

- Megmutatja, hogy a vidék nem csupán egyszerű termelési tér, hanem gazdasági, társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége. A vidék gerince pedig a mezőgazdaság, ezért annak sikerein és kudarcain egész Magyarország osztozik. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszer-előállítás évszázadok óta megtartó ereje a Kárpát-medencének. Tudásunk, hagyományaink arra ösztönöznek bennünket, hogy használjuk kiváló adottságainkat, gazdag földjeinket.

Mint mondta, a vásár eligazodási pont az idelátogatók számára, hiszen  új termékek, gépek és technológiák kerülnek itt bemutatásra, amelyek a gazdálkodók segítése mellett eredményesebbé teszik a munkát. Az Agrárexpo a szakmai programokon keresztül lehetőséget ad a tájékozódásra, a tanulásra, valamint kiváló alkalmat biztosít a kulturált kikapcsolódásra is.

A közigazgatási államtitkár úgy fogalmazott, az Agrárexpo egyszerre mutatja meg a jövő irányait és őrzi az állandó értékek védelmét. Beszéde végén szólt arról, hogy a kormányzat kiemelkedő figyelmet fordít a mezőgazdaságra és a vidék fejlesztésére. Farkas Imre úgy látja, az elmúlt év sikeres, eredményes és jövedelmező volt a legtöbb hazai agrárvállalkozás számára, ezért úgy véli, az agrárium újra húzóágazat lett a magyar gazdaságban.

A hagyományoknak megfelelően idén is a nyitóceremónia után adták át az Agrárexpo díjait. A vásár bíráló bizottsága első díjjal jutalmazta a nemzetközi viszonylatban is kiváló minőségű és hírnevű  -élelmiszeripari termékeket előállító és bemutató - Pápai Hús 1913. Kft-t. Második díjjal ismerte el a vásár bíráló bizottsága a változatos pékáruk és kiemelkedő minőségű termékek előállítóját, a Kesző Pékség képviseletében Nagy László pékmestert. Harmadik díjat kapott az egyedi termékpalettát felvonultató és különleges sajtkészítményeket bemutató Csehiné Sikos Mária kistermelő.

Mezőgazdasági gépforgalmazói kategóriában a bíráló bizottság első díjat ítélt oda a kiállításon bemutatott talajművelő rendszerekért és a felvonultatott mezőgazdasági gépekért az Ihász Kft.-nek. A mezőgazdasági gépek, eszközök széles választékát bemutató, Constar Kft. második díjat érdemelt ki. A bíráló bizottság döntése alapján harmadik díjat a kiállításon bemutatott és felvonultatott termékeiért a Dorker Kft. vehette át.

Agrárgazdasági kategóriában a vásár bíráló bizottsága első díjjal ismerte el a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.-t, második díjban részesítette az agrármarketing Centrumot, harmadik díjjal pedig a Zirci Takarékszövetkezetet jutalmazta.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját színvonalas kiállítási standjáért a magas minőségű termékeket felvonultató Pápai Hús 1913. Kft érdemelte ki. A Veszprém Megyei Agrárkamara vásári nagydíját az Agrárexpon évről-évre történő színvonalas megjelenésért, szép kivitelezésű standjáért a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. kapta. A kiállítás házigazdája a színvonalas megjelenésért különdíjat ajánlott fel, Pápa Város Különdíját az erdélyi partnertelepülésünkről, Kovásznáról érkezett kiállítók vehették át.

A nyitóünnepség az Agrárexpo borászokat, pincészeteket versenyeztető kísérő rendezvényével, a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye nagydíjainak átadásával zárult. A borversenyen legszebb Nagy Arany minősítést ért el Győrffy Szabolcs 2011 évjáratú Köveskáli termőhelyű Rózsakő bora, valamint Koczor Kálmán 2010 évjáratú Balatonfüred-Csopaki Borvidékről származó Olaszrizling bora és az Effendy-Vin Kft. 2011 évjáratú Balatonedericsi termőhelyű Chardonnay bora. A Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját Koczor Kálmán, a Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját Dobosi Dániel, a Veszprém megyei Agrárkamara különdíját pedig a Salánki Családi Borpince és Borgazdaság kapta.

Képek:


Címkék: agrárexpo
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!