Dolgoznak a Nagytemplom tetőszerkezetén - a Fő tér másik oldalán folytatódik a burkolatépítés


2012-05-17 22:33:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Dolgoznak a Nagytemplom tetőszerkezetén - a Fő tér másik oldalán folytatódik a burkolatépítés főképe
Néhány hete az eddig megszokottaknál jóval nagyobb gépek, daruk érkeztek a Nagytemplom észak-nyugati sarkához, majd pár nap múlva felállványozták a templom hátoldalát. Dr. Mail József főesperes arról tájékoztatott, a két éve indult felújítás következő részében milyen munkák várhatóak.
- Két évvel ezelőtt, az első ütemben a két oratórium teteje kapott rézlemez burkolatot, valamint azok tetőszerkezetét is kicseréltük. Szintén az első ütem részeként közel kétszáz év szemetét hordtuk le, ami felhalmozódott a padlástéren, valamint a teljes tetőcserére készülve, belül egy védőtetőt kapott a templom, mely a freskók védelmét szolgálja. Még akkor, az első ütem forrásából megvettük az egész templomra a cserepeket, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével új cserépburkolatot kaphat a Nagytemplom - mondta dr. Mail József.
A májusban kezdődött második ütem munkálatai várhatóan egészen szeptemberig kitartanak. A második ütemben a felújítást végző szakemberek kicserélik a gerendákat és a szarufákat, mely munkát a régi cserépfedés lebontása előz meg. Ezt követően új tetőszerkezetet, majd cserépfedést kap a Nagytemplom. Az egyházközség valamint a Veszprémi Érsekség önerőből újítja fel városunk jelképét, ám a források sajnos nem teszik lehetővé, hogy az egész tető megújuljon. A második, mintegy 47 millió forintos ütemben csak a Nagytemplom fele kap új tetőt. Az anyagköltségeket is beleszámítva a templom teljes tetőcseréje meghaladja a kétszáz millió forintot.
Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Plébániasor közel 600 méteres szakaszán az új burkolat köszönti a járókelőket. A templom tetőfelújítása miatt azonban a térnek ezen a részén megáll a burkolatépítési munka. Németh Tamás kérdésünkre elmondta, a munkát most a tér másik felén - a Korvin utcánál, ahol jelenleg közműépítés zajlik - folytatják.
- Többé-kevésbé elkészültünk a közmű-gerincvezetékekkel, közműbekötéseket csinál a kivitelező. Amint ezzel végzett, elkezdődik a Korvin utca felől a burkolás. Igaz, hogy a toronydaru megakasztotta most a burkolatépítési munkát, de tudjuk folytatni a tér másik részén a munkákat. Türelemmel kivárjuk a templom tetőfelújításának elkészültét, mivel nem lenne szerencsés, ha a kész burkolaton kellene felállítani a toronydarut - mondta a Pápai Városfejlesztési Társulás Kft. vezetője.
A Nagytemplom és a Kossuth utca közti területen, ahol jelentősebb régészeti feltárások voltak, a kivitelező a napokban elkezdte a kazetták visszatömörítését. A kazetták 20-30 centiméterenként kapnak rétegtömörítést, azért, hogy a későbbi süllyedéséket megakadályozzák. A kivitelező tehát rétegesen, pontosan és a tömörséget mérve fogja a tömörítési munkákat végezni - hangsúlyozta Németh Tamás.
A munkák szeptemberre biztos, hogy nem készülnek el - jelentette ki a szakember, majd hozzátette, folyamatban van a közreműködő szervezetnél a határidő módosítása. Kihangsúlyozta, „össze lehetne csapni”, de a város a garanciális problémák elkerülése érdekében inkább alaposabb és körültekintőbb munkát vár el a kivitelezőtől. Előreláthatóan tehát jövő tavasszal kaphatja vissza a város a Fő teret.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!