Demokratikus Koalíció: Az új köznevelési törvény kárára van az országnak


2012-05-17 21:08:37  | cikk: mo  | 


Demokratikus Koalíció: Az új köznevelési törvény kárára van az országnak főképe
A kulturális fejlődés napja apropóján, a Demokratikus Koalíció (DK) egy az egész megyére kiterjedő nagyrendezvénye keretében érkezett Pápára Niedermüller Péter, a DK országos alelnöke. A sajtótájékoztatón Kerecsényi Zoltán, a DK helyi választókerületi szervezetének vezetője elmondta, megyei rendezvényükön az országos elnökség több tagja is jelen volt. Niedermüller Péter megtekintette a város nevezetességeit, tájékozódott a folyamatban lévő nagyberuházásokról és a DK tagjaival közösen koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál a költő névfelvételének 170. évfordulója tiszteletére.

Niedermüller Péter, a szakmáját tekintve kulturális antropológus, etnográfus az új köznevelési törvényt bírálta sajtótájékoztatóján. Megítélése szerint a jelenlegi kormány koncepciója nem a magas szintű, Európában is versenyképes tudás elsajátítását célozza meg, hanem azt, hogy minél több ember kerüljön vissza a munkaerőpiacra – fogalmazott a DK alelnöke.
- Az oktatásnak az az elsődleges feladata, hogy a fiatalokat, a jövő nemzedékét olyan tudással vértezze föl, amely tudás Európában mindenhol versenyképes. Azt gondoljuk, hogy a felsőoktatás és a közoktatás nem kifejezetten nemzeti ügy, az európai ügy – tette hozzá a politikus.
Niedermüller Péter úgy fogalmazott, a köznevelési törvény kárára van az országnak és gátolja a modernizációt. E tekintetben két problémát említett: egyrészt nem a nevelés, hanem az oktatás, vagyis a minőségi tudás továbbadása a fontos – vallja a DK. Másrészt a politikai szervezet ellenzi a tankötelezettségi korhatár 16. életévre történő leszállítását is.
A DK alelnöke beszélt arról is, hogy káros politikai gyakorlatnak tartja az állami, önkormányzati használatban lévő iskolák egyházaknak történő átadását. Niedermüller Péter hangsúlyozta, mindenki számára biztosítani kell a világnézetileg semleges oktatáshoz való hozzáférést. Az olyan településeken, ahol egyetlen iskola működik, ez az elv nem érvényesülne – tette hozzá a politikus.
Niedermüller Péter szólt a felsőoktatás helyzetéről is. Hangsúlyozta, Magyarországnak egyetlen jövője van, a tudásalapú gazdaság és társadalom megteremtése. A fiataloknak olyan kompetenciákat kell elsajátítaniuk, amelyeket a legkülönfélébb környezetekben tudnak használni, hiszen ma már rá vannak kényszerítve az emberek, hogy életük során – akár többször is – pályát váltsanak – hangzott el a sajtótájékoztatón. A DK politikusa a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban bírálta a röghöz kötést, az államilag finanszírozott helyek csökkentését és azok országon belüli, intézmények közötti elosztását.
- Politikai értelemben rendkívüli mértékben erkölcstelennek tartjuk azt, hogy a kormány az államilag finanszírozott helyen végzett hallgatókat arra kötelezi, hogy bizonyos ideig Magyarországon dolgozzanak – tette hozzá Niedermüller Péter, majd az államilag finanszírozott helyek országos eloszlását tekintve példaként a jogász képzést említette.
Niedermüller Péter megjegyezte, a „nagyon-nagyon rossz oktatási törvényekért” elsősorban a miniszterelnök felelős.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!