„...nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak...” - Év végi hangverseny az Erkelben


2012-05-14 20:46:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„...nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak...” - Év végi hangverseny az Erkelben főképe
Több mint 300 erkeles diák mutatkozott be az intézmény hagyományos év végi hangversenyén az iskola aulájában ma délután. A szép számban megjelent szülőket az iskola igazgatónője, Heizer Zoltánné köszöntötte, aki elmondta, a mai hangverseny egyben minősítő vizsga is a kórusok számára, az Éneklő Ifjúság dalos találkozó, melyet egy négy tagból álló, szakavatott zsűri bírál.
- Nagy izgalom és feladat ez mindenkinek, gyerekeknek, kórusvezetőknek, nevelőknek, felkészítőknek egyaránt. Most is két előadásunk lesz, ma és holnap. Holnap, a hagyományoknak megfelelően a révkomáromi Jókai Mór Alapiskola kórusa is fellép hangversenyünkön. A tagozatos nagykórus április 27-én járt ott és szerepelt nagy sikerrel a X. Vox Humana rendezvényen - mondta az igazgatónő, majd Kodály Zoltán szavait idézve kívánt szép zenei estét a résztvevőknek.
- „…nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk…”
Szücs Ildikó 6. z osztályos tanuló Áprily Lajos: Március című versének szavalata után az Iskolai Zenekar lépett elsőként színpadra. Barokk zenét, majd népdalfeldolgozást adtak elő. Őket a Normál Kórus követte, akik Bárdos Lajos, Josh Groban művet énekeltek, szólózott Vadnai Gergő, aki a dal első versszakát japánul énekelte. Ezzel a Megafon Gálán nagy sikert aratott. Végül az indián naphimnuszt mutatták be.
A Minikórus, az iskola legkisebbjeiből áll össze. Ők vidám, játékos dalokat adtak elő Kodály Zoltántól. A Nótafa Kodály születésének 130., halálának 45. évfordulója tiszteletére három művet énekelt a mestertől. A koncertet az iskola legnagyobb kórusa, a Tagozatos Nagykórus zárta, akik Bárdos Lajostól és Henry Purcelltől adtak elő egy-egy művet. Repertoárjukat egy zalai népdalcsokorral zárták, melyen az ötszörös Aranypáva-díjas és négyszeres Aranypáva-nagydíjas kemenesmagasi citerazenekar is közreműködött.
- Veszprém megye több évtizedes, kiemelkedő hagyományokkal bír a közös éneklés, a kórusművészet és a zenei nevelés területén. A Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége által támogatott Éneklő Ifjúság dalos találkozók és minősítő hangversenyek sorozata, 1934 óta elő mozgalommá erősödött. Az értékelés elsődleges szempontja a tiszta intonáció, a zene által igényelt hangszín és az érthető szövegmondás. A precíz ritmus, a jó tempó, a harmóniai egység, az adott szólamarányok helyes kialakítása a hatás fontos alkotóeleme - mondta el érdeklődésünkre a zsűri elnöke, Rozgonyi Éva nyugalmazott főiskolai tanár, Liszt-díjas karnagy, a KÓTA és a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja Szegedről.
A közel másfél órás koncertet a közönség vastapssal jutalmazta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!