A lokálpatriotizmus esélyei a mai Magyarországon


2012-05-12 15:13:35  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A lokálpatriotizmus esélyei a mai Magyarországon főképe
A Dunántúli Református Egyházkerület két évvel ezelőtt országos szinten elsőként és egyedülállóként hívta életre nagyszabású rétegtalálkozó sorozatát. Először a reformtus orvosok, majd a jogászok és végül a polgármesterek lettek megszólítva, idén ez a sor kibővült a pedagógusokkal is, a jövőre nézve pedig szeretné az egyházkerület tovább bővíteni az üzletemberek, újságírók, és a vállalkozók találkozójával is. A mai napon megrendezett Dunántúli Református Polgármesterek II. Találkozóján a magyarországi lokálpatriotizmus esélyei, azon belül az önkormányzat, az egyház és a civil társadalom kapcsolódási pontjai volt a téma.  Dr. Steinbach József püspök nyitóáhítatában a szilárd hitről és az abból következő szilárd életről beszélt. Hangsúlyozta, a szilárd hit elsősorban hitvalló hit, amely ismereteken alapuló és gyarapodó hit, másodsorban érett, komplex, de a világra nyitott hit, azaz nem ragad le a dogmánál, harmadsorban pedig élő hit, tehát az istenre minden körülmény között ráhagyatkozó hit.
A konferencián egybegyűlt mintegy negyven református polgármestert elsőként Köntös László főjegyző köszöntötte, aki beszédében azt hangsúlyozta, miért fontosak ezek a rétegtalálkozók.
- Meg akarjuk szólítani az embereket, abban a meggyőződésben, hogy az egyház, nem egy zárt intézmény. Nem azért van, hogy a templom falai közt ellegyen, hanem azért van, hogy az emberek örömét szolgálja, ahogy az igehirdetésben is elhangzott. A szakmai rétegek részéről óriási érdeklődés volt a kezdeményezésünk iránt. Ma immár második alkalommal a református polgármesterek találkozhattak. A téma pedig, hogy az önkormányzat és a gyülekezet mit tehet együtt az adott helyi közösségért - mondta, majd hozzátette, mai szétforgácsoló világunkban rendkívül fontos, hogy legyen egy hely, ahol mindig otthon vagyunk, akárhova is sodorjon minket az isten, ez pedig a templom.
Az egybegyűlteket dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere is köszöntötte. Mint mondta, úgy véli, amikor polgármesterek találkoznak, az mindig nagyon izgalmas, majd szólt néhány szót a közigazgatási rendszer átalakulásáról is.
- A közigazgatás átalakulásából az látszik, hogy ami eddig biztos volt, az most egy kicsit elbizonytalanodott, és a sok bizonytalanságból még nem tudjuk, hogy mi válik biztossá. Azt tudjuk, hogy az önkormányzatiság kereteit elkezdtük kimeríteni és épp ideje volt annak, hogy újragomboljuk a kabátot. Még egészen pontosan nem tudjuk, hogy milyen lesz ez a kabát, de egészen biztos, hogy izgalmas lesz és jól fog a közösségért dolgozni a változó időben és ezzel együtt sok kihívásnak megfelelni - mondta.
Dr. Áldozó Tamás a konferencia témájára utalva úgy fogalmazott, Pápának van mire építenie, hiszen sok olyan közössége van, amely táplál, biztat és visszaigazolja az eredményeket. Hozzátette, Pápa lokálpatriotizmusát a megyében meg szokták süvegelni, hiszen ezt a várost nem érték olyan traumák, amely kiölte volna az emberekből az idetartozás tudatát.
A délután során különböző előadásokon vehetnek részt az egybegyűltek, majd tíz-tíz perces hozzászólásokban, a hat egyházmegye egy-egy polgármestere - Fenyves Péter Mórról, Kapornaky Sándor Kercaszomorról, Győrffy Balázs Nemesgörzsönyből, Bódis József Ságvárról, Bódis Jánosné Kocsról valamint Papp Gábor Hévízről - beszél a lokálpatriotizmus esélyeiről. Elsőként kisvárosaink jövője a Dunántúlon címmel dr. Kovács Zoltán tartott előadást. A kormánymegbízott előadásában kitért a leendő járási rendszerre és a kormányhivatalokra is, melyek a jövőben szorosan összefüggnek a kisvárosok sorsával.
- Ma presztízs leendő járásközpontnak lenni és ez, általában úgy gondolja minden polgármester, hogy annak a térségnek fellendülést ad. Lehet, hogy van ennek egy ilyen olvasata is, de én egy másik oldaláról szeretném láttatni a világot. Szerintem ahol kormányablak lesz, annak nagyon jó esélye lesz az ügyek elintézéséhez, az adatok hozzáféréséhez, hiszen ez általános illetékességű lesz és egy ügyfélszolgálat lesz a jelenlegi „60” helyett. Lényegében egy helyen tud majd az ügyfél minden ügyet elintézni.
A kormánymegbízott szerint jelenleg a közigazgatás rendszerváltása zajlik, amely érintetlen maradt az elmúlt húsz esztendőben. Hangsúlyozta, a jelenlegi változásokban egyszerre jelennek meg a történelmi hagyományok és a modern kor vívmányai is.
A következő előadás során a falvak kérdését beszélték át a konferencia résztvevői. A falu már a múlté? Ezt a kérdést cáfolta meg Szücs Attiláné, Dad község polgármestere, aki úgy látja, Magyarország nem létezhet falvak nélkül, hiszen ezek a községek őrzik csírájában a magyarság jövőjét. Az önfenntartás és az öngondoskodás példaképei a falvak, amelyekről panelek esetén nem lehet beszélni. A falu nem a múlté, hanem a jövőé - hangsúlyozta előadásában a polgármester.
Végül Ferentzi Sándor Magyarszecsőd lelkipásztora beszélt saját községéről, a kudarcokról, a sikerekről és az ott érvényesülő lokálpatriotizmusról és a 2002 utáni lehetőségekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!