Mise a néhai miniszterelnökért


2009-12-11 21:23:48  | cikk: Tóth Tamara  | 


Ma este 18 órakor Antall József emlékmise kezdődött a Nagytemplomban. A legújabb kori magyar történelem kiváló alakjának életútját Mail József apát-plébános mutatta be:

- Belülről vezérelt ember volt, a kívülről vezérelt emberek között. Antall József 1932. április 8-án született Budapesten. Gyermekkorát édesapja nevelése határozta meg. Egészen fiatal korától kezdve oktatta a politikai intézmények működésére és az általa helyesnek ítélt politikai eszmerendszerre. Ennek meghatározó elemei a képviseleti demokrácia iránti elkötelezettség, a nemzeti érzelem, a keresztény erkölcs és társadalomszemlélet voltak. Az ifjú Antall az elemi után a budapesti Piarista Gimnáziumba került. Saját elmondása szerint ez volt a legmeghatározóbb tanulmányai sorában, szinte a családi neveléssel volt egyenrangú. Ennek oka a gimnázium színvonalas oktatásán túl a belső összetartás és a határozott világnézeti képzés volt. Az Alma Mater iránti elkötelezettséget jelzi, hogy a rendszerváltozás után Antall József kezdeményezte a Piarista Diákszövetség létrehozását. Az iskola szellemiségét a keresztény erkölcsiségen túl meghatározta a nemzeti konzervativizmus, a tolerancia és a szociális érzékenység.
A célja a demokratikus, több párt rendszerű Magyarország volt. Ennek érdekében úgy gondolta, szükség van a civil és politikai szféra helyreállítására. Sajnos csak a rendszerváltás után tudta érvényesíteni álmát. Antall Józsefet 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek az MDF elnökévé. Munkájának köszönhetően az MDF egységes arculatú, a kereszténydemokrata, a nemzeti liberális és nép-nemzeti értékeket együttesen valló jobbközép párttá vált. Az Országgyűlés 1990. május 23-án választotta meg miniszterelnöknek. Antall József miniszterelnökként a legtöbbet tette a magyar rendszerváltozásért. Az első szabadon választott magyar parlament miniszterelnöke, a szentségekkel megerősítve 1993. december 12-én 17 órakor 62 éves korában adta vissza lelkét Teremtőjének. Minden héten elmondunk érte egy imát az Úrnak.
A szép számmal megjelent emlékezők soraiban foglalt helyet Korbély Ferenc, a Magyar Demokrata Fórum pápai elnöke és Herényi Károly országgyűlési képviselő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!