Ősi sámán-kultuszról az Edvy Malomban


2012-05-11 20:18:50  | cikk: mo  | 


Ősi sámán-kultuszról az Edvy Malomban főképe
Tengervégtelen, Yotengrit, Ős-Szellem, dualista, tudó-emberek – olyan szavak, amelyekkel nem a mindennapokban találkozhatunk, és talán van köztük olyan is, melyet legtöbbünk nem is ismer. Az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című előadássorozatának mai programján gyakran hallhatta a közönség e szavakat, mégpedig egy olyan embertől, aki szinte egész életét a később egyházzá vált Yotengrit-eszmeiségnek szentelte.
Máté Imre 1934-ben született a rábaközi Maglócán. Felsőfokú tanulmányait Budapesten kezdte, az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Magyar szakos hallgatóként került kapcsolatba a finnugrisztikával. Tanult Göttingenben és Münchenben is. A nyelv-és irodalomtudomány magisztere lett, de tanult régészetet, történelmet és néprajzot is.
Máté Imre meggyőződése szerint „Büün”, más néven „Yotengrit” eszmeiség bölcseleti alapja egy duális világszemlélet, mely nem polarizáló, hanem „összeillesztő”. Például a nő meg a férfi együtt EGY ember. E világnézet a jégkorszak emberének hagyatéka – derült ki az előadáson. Társadalmi, szociális vetületei ma is érvényesek. Például a tőke és a munkaerő ebben a duális rendszerben nem ellentétek, nem ellenségek, hanem együtt alkotják a termelő erőt. Közös ellenségük a parazitizmus, például a bürokrácia, bankokrácia. Nagyon fontos Yotengrit-tan, hogy egyik ember sem tulajdona a másiknak, a társadalomnak, az államnak mégannyira sem. A gyerek pedig az anyjáé; akkor fogan és attól akitől akar, ott szül és úgy ahogy akar, senkinek ezekbe beleszólása nincsen. Ez egy alaptanból következik, mely szerint a nőnek különös megbecsülés és tisztelet jár – magyarázta a Yotengrit egyház főbácsája.
Máté Imre Yotengrit címen jelentette meg a rábaközi tudó-emberek hagyatékát. A "tudókat" az újra népszerűvé vált elnevezéssel ma sámánoknak vagy táltosoknak nevezhetnénk – jegyezte meg az előadó. A több kötetes gyűjteményben egy összefüggő eszmerendszer, a Yotengrit – A Tengervégtelen Ős-Szellem Egyháza tanai olvashatók.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!