Gyerekek jártak ma a mentőállomáson


2012-05-11 18:18:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Gyerekek jártak ma a mentőállomáson főképe
Óvodások és általános iskolás gyerekek népesítették be ma délelőtt és kora délután a pápai mentőállomás udvarát. No, nem azért mert ellátásra szorultak, hanem mert a mentőszolgálat nyílt napján vehettek részt. A résztvevő gyerekek beülhettek a mentőautókba, megtekinthették az autók eszközparkját és bemutatón keresztül betekintést nyerhettek a mentősök feladataiba.  Az Országos Mentőszolgálat 2012-ben ünnepli a mentés 125 éves évfordulóját. Ezen ünnepélyes alkalomból május 10-én, tegnap nívós rendezvényt tartottak a Parlamentben, melyen a pápaiak is részt vettek.
A mentés tevékenysége körülbelül egyidős az emberiséggel. II. Ramszesz sírjában találtak olyan festményeket, amely egy vízben fuldokló ember mentését ábrázolja, valamint olyan vázát, amelyen egy harcos lábát látják el. A XVII. században, Mária Terézia ideje alatt egészségügyi rendeleteket is hoztak már, megjelentek a különböző sebészek a vármegyékben, illetve előírták, hogy amíg szakember ki nem érkezik a helyszínre, a laikusnak mit kell tennie a beteggel. 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ben vált állami feladattá, amikor május 10-én megalakult  az Országos Mentőszolgálat. Azóta minden év május 10-én ünnepeljük a mentők napját Magyarországon – tájékoztatta hírportálunkat Kürti József, a pápai mentőállomás vezetője.
A pápai mentőszervezet 1953-ban alakult meg. Jelenleg 37 fővel és négy mentőautóval dolgoznak a pápai szakemberek. Körzetükbe 49 falu tartozik, amely közel hetvenezer fő ellátását jelenti. Az egyik egységük az úgynevezett esetkocsi, amelyben mentőtiszt és orvos is dolgozik. Így a balesetekhez komplett intenzív osztállyal érkeznek, hiszen magas szintű belgyógyászati és teljes körű ellátásban tudják részesíteni a sérültet, a beteget.
- Negyven évvel ezelőtt kezdetleges eszközökkel dolgoztunk. Azóta nagy fejlődésen ment keresztül az orvostudomány és ezáltal a mentőszolgáltatás is. A mai programon az érdeklődő gyerekek betekintést nyerhettek a mentősök életébe, mindennapjaiba, ami láthatólag nagy érdeklődéssel töltötte el őket - tette hozzá a mentőállomás vezetője.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!