Szimbolizmus útjain


2009-12-11 21:19:46  | cikk: Babos Petra  | 


Ma délután 17 órakor Torjay Valter szombathelyi szimbolista festőművész kiállításának megnyitójára került sor a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előterében. A tárlatot Heitler László festőművész, művészeti író nyitotta meg.
Először Somosi Sára fuvolán játszott, majd Heitler László szólt a megjelentekhez. Röviden bemutatta a művész életútját és stílusát, majd a szimbolizmusról beszélt.
- Egy harminc képből álló összefogó kiállítást hoztam el, ahol témavilágban és technikában is a legjellegzetesebbeket válogattam ki. Kedvenc technikáim közé az olajfestészet és a monotípia (festészet és a grafika határvonalán álló művészet) tartozik. Alkotásaimban mindenki megtalálja azt az üzenetet, ami neki szól - mondta el Torjay Valter.
Torjay Valter hosszú éveken keresztül művek sorozatát alkotta a szombathelyi úgynevezett "szentmártoni temetőről, melynek fennmaradásáért másfél évtizedig küzdött, s amely így még ma is létezik. Számos portrét, aktot festett és rajzolt, hogy az ábrázolás klasszikus módszereit minél alaposabban elsajátítsa. Festményei között nemcsak az előbb említett témák, hanem nagyobb számú, szimbolikus jellegű kompozíció is megtalálható. Ezek közül az egyik legkorábbi alkotás az 1988-1989-ben készült József, Ferenczy Károly Józsefet eladják testvérei című, 1900-ban festett művének aktualizálása. Torjay stílusára a kezdeti sötétebb periódus után a színek fokozatos erősödése jellemző.
A kiállítás 2010. január 10-ig, naponta 8 és 18 óra között látogatható.

Képek:

Torjay Valterről:
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz szakán Mészáros György tanítványa 1984 és 1988 között. Itt sajátította el a képzőművészet alapjait. Közvetlenül a főiskola elvégzése után felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, ahonnan sajátos, szakmaiságot mellőző indokkal ("Miért akar még egy diplomát, amikor már van egy?") a döntő fordulóban kiejtették.
Ettől kezdve ellentétben áll a művészet hivatalos irányvonalával. Az avantgárd előtti, jórészt 19. századi festészet prominenseitől tanult autodidakta módon. Felismeri, hogy a 20. századi avantgárd akadémizmus-szerűvé, érdek-kérdéssé vált. Így már 1988-tól következetes neokonzervatív- figurális munkálkodásba kezdett. Fő érdeklődési területe a szimbolizmus.
Mindennek következményeként magányos, kevéssé propagált életművet alakít ki. Magát „renegát”-nak nevezi, aki a mai művészeti élet hivatalos keretein kívül alkot, mert az nem viseli el hagyományelvű, következetesen figuratív, humánus művészetét. Számos hasonló próbálkozással szemben nem hajlandó kompromisszumokra: sem a dia-kifestésekre jellemző hideg, éles és durva megoldások, sem a különböző rajzolóprogramokkal eltorzított, így groteszkké tett fotók lefestése, sem pedig klasszikus műalkotások posztmodern "átértelmezése" nem jellemző stílusára.
Többször megfordult a Véső Ágoston által vezetett nagybányai művésztelepen, valamint a nagykőrösi művésztelepen is.
(Forrás: Wikipédia)
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!