Petőfi Asztaltársaság: Európa egy értékrend


2012-05-09 20:22:56  | cikk: mo  | 


Petőfi Asztaltársaság: Európa egy értékrend  főképe
Tavaly faültetéssel, idén pedig emlékkő állítással hívta fel a figyelmet a Petőfi Asztaltársaság május 9-ére, vagyis Európa Napjára. Az Európa-fa tövében Gosztola István Váci Mihály Szimfónia című versével hangolta emlékezésre a megjelenteket, majd Kerecsényi Zoltán, az Asztaltársaság ügyvivője mondott ünnepi köszöntőt, röviden felidézve a 8-9 évvel ezelőtti ünnepi folyamatokat, és idézte a csatlakozást méltató akkori magyar köztársasági elnököt, Mádl Ferencet és Medgyessy Péter volt miniszterelnököt. Kiemelte, hogy az akkori négy parlamenti párt - MSZP, FIDESZ, MDF, SZDSZ - egy cél felé, békességgel, "Együtt az egységes Európáért" tudtak a sikeres csatlakozásért munkálkodni. Ezt követően Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság másik ügyvivője beszélt az Európai Unió jelentőségéről.
- Mit jelent nekünk Európa? Európa egy értékrend. Az értékrend, amely a humanizmust, a békét, a szolidaritást, az együttműködést, az ember értékeinek elfogadását, a szabadságot és a környezettudatos gondolkodást jelenti. Európa a sokféleséget is magában hordozza. Beleférnek a zöldek, a szocialisták, a szociáldemokraták, a konzervatívok és beleférnek a nemzeti radikálisok is. Európa értékrendjébe egy nem fér bele. Nem fér bele a gyűlölet, nem fér bele a kirekesztés és nem férnek bele olyan politikai pártok, eszmék, amelyek a kirekesztésre, a gyűlöletre, mások eltiprására építik politikájukat – hangsúlyozta Grőber Attila.
A Petőfi Asztaltársaság ügyvivője beszédében kiemelte azt is, Európa arra tanít, hogy cselekedjünk tudatosan és legyünk alázatosak. Hozzátette, a jövő Európájának arra a világméretű gazdasági problémára kell válaszolnia, miszerint három nagy gazdasági régió vívja egymással küzdelmét, saját fennmaradásáért: pán-Amerika, a Távol-Kelet és Európa.  - Bízom abban, hogy ez a szövetség elég erős lesz ahhoz, hogy ne csak mi élvezhessük azt, amit Európa történelmében még nem élvezett európai ember: hogy több mint 60 éve Európa nagy részében béke van. Soha, a X. század óta, több mint 1000 éve nem volt példa erre.
Az Európában-gondolkodóknak ezt a békét kell megőrizniük, továbbadniuk és felelősnek lenniük azokért az eszmékért, amelyeket Európa képvisel – fogalmazott Grőber Attila, majd Kerecsényi Zoltánnal közösen leleplezték az emlékkövet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!