Iskola lesz az Inkubátorházból


2012-05-09 18:39:11  | cikk: HuHa  | 


Iskola lesz az Inkubátorházból főképe
Szeptembertől iskolaként működik az Ipari Parkban található Inkubátorház. Az épületet a QSI International School vette bérbe, hogy a SAC/C-17 program keretében Pápán tartózkodó családok gyermekeinek iskolát létesítsen. Az amerikai alapítványi iskolahálózat 37 intézményt működtet 26 országban, az angol nyelvű oktatást biztosító intézményekben 3-tól 13 éves korig fogadják a gyermekeket.
-A Pápán élő amerikai családok részéről érkezett az igény, hogy a város által biztosított iskolai képzés helyett mást szeretnének, ehhez pedig a QSI nemzetközi intézményben találtak partnerre. A nonprofit iskolának Pozsonyban van egy intézménye, a pápai ennek lesz a tagintézménye. Hosszú ideig tartottak a tárgyalások, kerestük a megfelelő helyet, ahol az iskolát kialakíthatnák, végül az Ipari Parkban lévő Inkubátorház bizonyult a legalkalmasabbnak. A QSI a tervek szerint ezt az épületet tíz évre veszi bérbe a környező 300 m2-es területtel - ezeknek a bérbe adási szerződését írjuk ma alá az iskola képviselőjével – mondta el dr. Áldozó Tamás polgármester. Az épület a Pápai Ipari Park Kft. tulajdonában van, a környező terület pedig önkormányzati tulajdon. Az Inkubátorházban működő vállalkozásokkal – nem volt sok belőlük – a bérbeadó felmondta a szerződést és közösen megkeresték a vállalkozások új helyét, ebből probléma nem volt – tájékoztatott dr. Áldozó Tamás.
Az iskola beindításához egyébként szükséges az épület átalakítása, ennek tervei már készülnek és várhatóan szeptemberben már megindulhat az oktatás a QSI pápai intézményében. Az alapítványi iskolába a tandíjat befizető családok gyermekei járhatnak – természetesen pápaiak is -, a SAC/C-17-es programban résztvevőket küldő államok saját állampolgárságú diákjaik után megfizetik a tandíjat a QSI-nak. Ez egyébként –mint másutt is, húszezer-hatszáz dollárt tesz ki évente tanulónként.
A polgármester kiemelte, a pápai kéttannyelvű oktatás továbbra is megmarad a Tarczyban és a Petőfi Gimnáziumban és ezek az intézmények továbbra is fogadnak minden pápai szolgálati hellyel rendelkező családból érkező diákot.
- Az eddigi formában működő kéttannyelvű oktatásból származó interkulturális nevelés az új iskola létrehozásával megváltozik, de az intézmények közötti kapcsolattartás során ebből több pozitívum megmaradhat. Az QSI iskola létrehozása a küldő országok döntése volt, ezt az önkormányzat tudomásul vette – tette hozzá a polgármester.
Az előzetes felmérések szerint szeptemberben ötven külföldi diák kezdi meg a tanévet az új iskolában, de számuk egy év alatt vélhetően hatvanra emelkedik. Az iskolában az amerikai oktatási rendszernek megfelelően már öt éves kortól elkezdik a formális oktatást, őket kanadai és Amerikai Egyesült Államokból érkező anyanyelvi tanárok fogják tanítani, a fiatalabbakkal azonban magyar pedagógusok foglalkoznak majd, és ők fogják a külföldi diákok magyar nyelvű oktatását is végezni. Ehhez már három helyi tanárnak kínáltak állást. Az iskolában egyébként nagyon kicsi osztálylétszámokkal dolgoznak, egy pedagógusra hét-tíz diák jut. A QSI pápai iskolájában a magyar nyelv tanulása minden angol anyanyelvű tanuló számára kötelező lesz és a magyar elsajátítására ösztönzik majd a nem angol anyanyelvű tanulókat is – tudtuk meg Britt Brantleytől, a QSI képviselőjétől.
A bérbeadási szerződést az Inkubátorházra vonatkozóan Schmidt Lajos, a Pápai Ipari Park Kft. ügyvezetője, önkormányzati területre vonatkozóan pedig dr. Áldozó Tamás polgármester írta alá a QSI International School képviselőjével. Az Inkubátorházban működő vállalkozásokkal – nem volt sok belőlük – a bérbe adó felmondta a szerződést és közösen megkeresték a vállalkozások új helyét, ebből probléma nem volt – tájékoztatott dr. Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!