Az ország harmadik legértékesebb tehenészete a Mezőé


2012-05-07 19:32:03  | cikk: HuHa  | 


Az ország harmadik legértékesebb tehenészete a Mezőé főképe
Magyarország harmadik legértékesebb tenyészete – ez áll azon az oklevélen, melyet április 18-án vehetett át a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézményének tangazdasága. Az elismerést a Holsten-fríz Tenyésztők Egyesülete által rendezett országos tejtermelési díjazáson érdemelte ki a pápai tangazdaság, a törzskönyvezett holsten-fríz tenyészet 2011-es évben teljesített 9664 kg-os tejhozamával.
-Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is kiemelkedő a tangazdaságunk által termelt tej. A magas zsír- és fehérjetartalom, valamint az alacsony csíraszám és clostridium szám az mutatja, hogy extra minőségű tejet állítunk elő – mondta Suszter Ferenc tangazdaság vezető ottjártunkkor, a holsten-fríz fejőstehén állományt mutatva. Ez az állomány jelenleg tizenhét egyedből áll, emellett két borjút és harminchárom növendéket nevelnek jelenleg a gazdaságban. A mostani állomány valamivel kisebb, mint a tavalyi évben, amikor közel harminc fejőstehenet tartottak.
-A díjazáson az ötven alatti fejt létszámú tehenészetek között lett országos harmadik helyezett a tehenészetünk, az eredmény azt jelenti, hogy a laktációs időszakban teheneink átlagosan 9664 kg tejet adnak, vagyis napi harminc liter körüli tejet ad egy-egy tehenünk – magyarázta a tangazdaság vezető, hozzátéve - a legeredményesebb gazdaság tízezer feletti mennyiséggel dicsekedhet.
A kiemelkedő teljesítmény az állatok ellátásának köszönhető, az első osztályú takarmány – kiváló siló, nagyon jó minőségű széna és tejelő táp – elengedhetetlen a magas tejhozam eléréséhez, no és persze a szakértelem, mellyel az állatokat gondozzák.
-Ennek az eredménynek az elérésében két munkatársamnak kiemelkedő szerepe van. Kéri Róbert és Tüske Zsolt műszakvezetők nagyon sokat tesznek azért, hogy ilyen magas tejhozamot tudjunk elérni és extra minőségű tejet tudjunk termelni - fogalmazott Suszter Ferenc és hozzátette, a tangazdaságban gyakorlaton lévő mezős diákoknak is példát akarnak mutatni, hogy felnőttként legalább ilyen minőségű állományt tudjanak előállítani és kezelni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!